Social

​PREMIERUL A ÎNCERCAT PENTRU ULTIMA OARĂ SĂ CONVINGĂ SINDICATELE SĂ RENUNŢE LA PROTESTE, ÎNSĂ FĂRĂ SUCCES

17 ianuarie, 2017

Prim-ministrul Pavel Filip în ajun s-a întâlnit din nou cu reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) şi a încercat să-i convingă să renunţe la organizarea protestelor de marţi a lucrătorilor din învăţământ.

Surse din cadrul Executivului au relatat pentru INFOTAG că premierul a vorbit despre măsurile întreprinse de Guvern pentru îndeplinirea revendicărilor sindicaliştilor, despre crearea Grupului de lucru pentru reforma sistemului de salarizare în sectorul bugetar, în care vor fi incluşi şi reprezentanţi ai sindicatelor. Acest grup urmează să facă o analiză complexă a sistemului, să vadă care sunt rezervele interne şi să vină cu propuneri concrete de îmbunătăţire a modului de salarizare a angajaților din toate sectoarele publice, inclusiv cel al educaţiei, sănătăţii, culturii.

„Soluţiile nu se identifică la protest, ele se identifică în dialog. Vă propun să vă implicaţi activ în procesul de găsire a posibilităţilor de mărire a salariilor pentru angajaţii din sistemului educaţional. Dacă nu scoatem baricadele dintre noi, nu vom reuşi să găsim soluţii. Noi suntem într-un dialog permanent şi împreună vom găsi soluţii”, a spus prim-ministrul.

Sindicaliştii însă nu sunt la fel de optimişti ca premierul. Președintele Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ), Dumitru Ivanov, a accentuat că, de la declararea independenței Republicii Moldova, nici o majorare de salarii pentru ramura educației nu a fost obținută fără proteste.

„Nu este o ambiție, dar altă ieșire din situație nu vedem. Trebuie să înțelegeți că oamenii nu mai pot trăi așa”, a subliniat el.

Drept răspuns, premierul a atras atenţia la faptul că Guvernul „a reuşit să facă faţă crizei şi să stabilizeze situaţia”.

„Avem un Acord cu Fondul Monetar Internaţional, care deblochează şi alte finanţări externe, inclusiv din partea Uniunii Europene. Acum ne concentrăm eforturile pe atragerea mai multor investiţii, fapt ce ne va permite să creăm locuri de muncă bine plătite, să acumulăm mai multe impozite la buget şi, într-un final, să sporim investiţiile sociale”, a spus Pavel Filip, menţionând disponibilitatea de a îndeplini majoritatea revendicărilor sindicaliştilor.

Preşedintele CNSM, Oleg Budza, a spus că prognozele de creștere economică pentru 2017, făcute de către organismele financiare internaționale pentru țara noastră, inspiră mult optimism, dar această creștere trebuie să fie resimțită de fiecare cetățean, prin majorări de salarii, pensii și alocații sociale.

În acest sens, liderul sindical a reiterat necesitatea majorării salariului minim pe țară până la nivelul minimului de existență și o ulterioară stabilire a acestuia în mărime de 50-60% din salariul mediu pe economie, majorarea salariului tarifar pentru I categoria de salarizare a rețelei tarifare unice, elaborarea și adoptarea unei noi Legi a salarizării în sectorul bugetar care să prevadă expres toate plățile de stimulare și compensare, precum și majorarea salariilor în sectorul public. Toate aceste măsuri ar conduce la sporirea motivației muncii.

După cum a informat anterior INFOTAG, pe 12 ianuarie, conducerea CNSM a decis ca pe 17 ianuarie să înceapă acţiuni de protest în centrul Chişinăului împotriva înrăutăţirii nivelului de trai al bugetarilor. Sindicaliştii au înaintat autorităţilor doar şase revendicări, principala fiind majorarea cu 50% a salariilor pentru angajaţii din învăţământ.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.01.17 13:59 Stas
    Proteste in strada sa face Moldova inca mai saraca!
  2. 2017.01.17 14:04 Leila
    Prosto Filip znaet vse bolevie tociki etih predstavitelei, kotorie manipuliruiut liudimi.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.