Social

ANGAJAŢII DIN ÎNVĂŢĂMÂNT ŞI ŞTIINŢĂ CER GUVERNULUI SĂ LE MAJOREZE SALARIILE

17 ianuarie, 2017

Profesorii şi oamenii de ştiinţă au ieşit marţi la proteste şi cer Guvernului să le majoreze salariile.

La protestul organizat de Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei (FSEŞ) au participat aproximativ 500 de persoane din Chişinău, Drochia, Glodeni, Leova. Ei ţineau pancarte şi scandau „Vrem salarii decente!”, „Salvaţi învăţământul!”, „Vrem echitate socială!”.

Una dintre protestatare, Oxana Munteanu, profesoară în satul Hănăsenii Noi, raionul Leova, a comunicat pentru INFOTAG că are un stagiu pedagogic de 27 de ani, însă salariul este de numai 2,5 mii lei ($120).

„Aceşti bani nu îmi ajung nici de strictul necesar, înjosesc demnitatea mea umană şi profesională”, a recunoscut ea.

Contabila-şefă a Direcţiei educaţie, tineret şi sport a primăriei Chişinău, Svetlana Igntaiev, consideră că munca sa nu este remunerată pe măsură, căci primeşte un salariu de 3,2 mii lei.

„Protestul este o modalitate de a aminti Guvernului să noi existăm, că oamenii simpli nu mai au încredere în autorităţi”, a spus ea.

Potrivit reprezentantului sindicatelor constructorilor „Sindicons”, Dumitru Bajora, „Guvernul trebuie să se întoarcă, în sfârşit, cu faţa spre popor”.

„Suntem absolut solidari cu sindicatele profesorilor, căci educaţia este baza societăţii”, consideră el.

În faţa protestatarilor a ieşit viceministra Educaţiei, Elena Cernei, care a anunţat că a fost creat un grup de lucru privind problemele bugetarilor. Potrivit ei, problema majorării salariilor va fi soluţionată pe parcursul anului. Însă din cauza unui defect la megafonul viceministrei, precum şi din cauza caracterului general al promisiunilor, apariţia ei a provocat agitaţie printre manifestanţi.

Reprezentanţii sindicatelor au fost invitaţi la negocieri la Guvern, care au început la ora 12.00. Preşedintele FSEŞ, Dumitru Ivanov, a declarat că nu va participa la acestea, căci „este inutil să mergi la dialog cu oameni care spun că nu au posibilitate să nu ajute acum”.

„Grupul de lucru format de Guvern a anunţat deja că o oarecare majorare de salarii va fi posibilă abia în luna septembrie. Dar oamenii nu mai pot aştepta, vom protesta până ni se vor majora salariile”, a menționat el.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.01.17 17:58 Fima
    Unde agresivitatea dumneavoastra, manifestantii?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.