Social

​IGOR DODON A CONVENIT CU VLADIMIR PUTIN SĂ SOLUȚIONEZE PROBLEMA CETĂȚENILOR RM CĂRORA LE ESTE INTERZISĂ INTRAREA PE TERITORIUL RUSIEI

18 ianuarie, 2017

În săptămânile următoare, Chișinăul și Moscova ar putea soluționa problema celor aproximativ 50 mii de cetățeni ai Moldovei cărora le-a fost interzisă intrarea în Federația Rusă din cauza încălcării regulilor de ședere pe teritoriul acestei țări.

Potrivit agenției INFOTAG, Președintele Moldovei, Igor Dodon, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, la finalul întrevederii cu omologul său rus, Vladimir Putin, că această problemă poate fi soluționată în câteva săptămâni.

Șeful statului a declarat că, potrivit datelor oficiale ale Rusiei, pe teritoriul acesteia se află aproximativ 500 mii de cetățeni moldoveni.

„Luând în considerare persoanele care se află pe teritoriu neoficial, numărul acestora ajunge la 700 mii de oameni. Dintre cetățenii moldoveni care se află oficial pe teritoriul Rusiei, aproximativ 250 mii de oameni au încălcări de diferit ordin de aflare pe teritoriul FR”, a menționat Dodon, calificând această înțelegere drept unul dintre cele mai importante rezultate ale primei sale vizite întreprinse în calitate de președinte la Moscova.

Potrivit lui, Putin a fost de acord cu faptul că circa 50 mii de cetăţeni ai RM care se află acasă din cauza unor încălcări nu pot intra pe teritoriul Rusiei şi necesită o soluţionară urgentă a problemelor lor.

De asemenea, el a spus că în cadrul întrevederii s-a vorbit despre extinderea listei întreprinderilor moldovenești care vor avea dreptul să-şi exporte producția în Rusia.

„La etapa actuală pot doar să comunic că această listă va fi extinsă considerabil. Pentru noi este important să discutăm și problema plăților taxelor vamale, a căror aplicare reduce competitivitatea mărfurilor moldovenești”, a adăugat Președintele.

Întrebat despre retragerea pacificatorilor ruși din Transnistria, Igor Dodon a subliniat faptul că „pacificatorii din regiune sunt garanția stabilității pe Nistru”.

„Trebuie să recunoaştem că la această etapă este imposibilă retragerea pacificatorilor din zona de securitate a conflictului transnistrean. Toți recunosc că pacificatorii își îndeplinesc misiunea, atât pe malul stâng al Nistrului, cât și pe cel drept”, a spus Dodon, subliniind că atât întrebarea privind retragerea pacificatorilor ruși din Transnistria, cât și discuțiile cu privire la transformarea misiunii militare de menținere a păcii în misiunea civilă nu sunt din categoria celor mai importante.

Vorbind despre interdicția impusă de autoritățile RM cu privire la intrarea pe teritoriul Moldovei a jurnaliștilor din Federația Rusă, Igor Dodon a comunicat că a solicitat o nouă informație în acest sens de la organele competente ale țării.

„Pot spune că începând cu anul 2011 până în anul 2016, interdicția de intrare pe teritoriul RM au primit 140 cetățeni ruși”, a menţionat Președintele, care consideră că în această întrebare predomină emoțiile, darnu situația reală.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2017.01.18 10:08 David
    Multe vorbe si declaratii aure, nu sunt fapte concrete, care astept poporu moldav.
  2. 2017.01.18 10:10 Timofei
    Cu harta si granita Dodon a facut o gafa mare...
  3. 2017.01.18 10:13 Gabriel
    Otvet Putina pro prostitutok i Trampa smazal vesi efekt ot vizita Dodonna v Rosiu...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.