Social

​ÎN CADRUL PROIECTULUI ENERGIE ȘI BIOMASĂ VOR FI INSTALATE 49 DE SISTEME DE ÎNCĂLZIRE PE BIOMASĂ, INCLUSIV 20 DE COLECTOARE SOLARE

18 ianuarie, 2017

În anul 2017, în Moldova vor fi instalate 49 de sisteme de încălzire pe biomasă, inclusiv 20 de colectoare solare, din fondurile europene ale Proiectului Energie și Biomasă. Aşa prevede Planul de activitate al Proiectului pentru 2017, care a fost aprobat de consiliul coordonator al Ministerului Economiei.

Surse din cadrul ministerului au relatat pentru INFOTAG că planul mai prevede că 27 de grădinițe vor fi dotate cu instalații de producere a apei calde de la energia solară, ce vor funcționa împreună cu sistemul termic pe biomasă. Alte 34 de școli şi grădinițe vor fi dotate suplimentar cu tractoare de transportare şi încărcare a baloturilor de paie.

În 2017 va fi lansat şi un sistem de monitorizare de la distanță a funcționării centralelor termice pe biomasă beneficiare ale Proiectului Energie şi Biomasă. În acest an își va începe cursurile de instruire şi Centrul Unic de Instruire a Operatorilor sistemelor de încălzire pe biomasă. Vor fi realizate studii de fezabilitate pentru raioanele Rezina şi Cimișlia, selectate ca proiecte-pilot de producere a biocombustibilului din deșeuri vegetale. În funcție de rezultatul acestora vor fi lansate primele proiecte municipale de valorificare a deșeurilor vegetale în scopuri energetice.

Anul 2017 este ultimul an de activitate a Proiectului Energie şi Biomasă. Lansat în 2011, proiectul a parcurs două etape de implementare datorită fondurilor acordate de Uniunea Europeană. Proiectul a reușit să racordeze peste 190 de școli, grădinițe, centre comunitare, spitale la sisteme de încălzire pe biomasă, asigurând astfel unui număr de peste 140 mii de persoane accesul la energie sigură, produsă în Republica Moldova. De asemenea, 1000 de familii își încălzesc casele cu energie verde datorită subvențiilor în mărime de până 1,3 mii euro, acordate din bani europeni. Aceste acţiuni a condus la creșterea numărului de afaceri de producere a brichetelor şi peleţilor, acestea ajungând la cifra de 100.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.01.19 08:49 Grigore
    Nu cred ca asa ceva noi putem sa obtinam progres...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.