Social

STUDENŢII MOLDOVENI AU NOI OPORTUNITĂŢI PENTRU A STUDIA ÎN LIMBA FRANCEZĂ

14 martie, 2017

Rectorul Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF), Jean-Paul de Gaudemar, a prezentat, la Chişinău, noi oportunităţi pentru studenţii moldoveni de a-şi face studiile în limba franceză.

Potrivit agenţiei INFOTAG, marţi, în cadrul unei conferinţe internaţionale, la care au participat reprezentanţi ai universităţilor din Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Rusia şi Ucraina, el a spus că AUF a elaborat o nouă strategie de dezvoltare a învăţământului superior, bazată pe cooperarea maximă a universităţilor care utilizează limba franceză în activitatea loc ştiinţifică şi pedagogică.

„Strategia include trei dimensiuni: sporirea calităţii organizării şi realizării cercetăţrilor ştiinţifice, dezvoltarea dialogului între mediul academic şi mediul de afaceri pentru adaptarea profesională ulterioară a studenţilor, precum şi transformarea universităţilor într-o platformă importantă de dezvoltare socio-economică şi culturală atât la nivelul statului în parte, cât şi pe arena internaţională”, a spus rectorul.

Ministra Educaţiei, Corina Fusu, a spus că „vizita unui asemenea oaspete va da un impuls pentru schimbul de valori culturale între popoarele cu limbi, cu idei şi viziuni asemănătoare”.

Potrivit ei, în Moldova vor fi create laboratoare de cercetare, dotate cu utilaje moderne, în care vor activa studenţi şi cercetători din multe ţări. Pentru a atrage cât mai mulţi tineri în acest proiect, vor fi organizate diferite programe informaţionale.

Jean-Paul de Gaudemar se află în Moldova într-o vizită de lucru de două zile, în contextul desfăşurării Zilelor Francofoniei.

În ajun, rectorul AUF a fost primit de secretarul general al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Anatol Vangheli. Oficialii şi-au exprimat interesul pentru aprofundarea cooperării între părţi.

INFOTAG precizează: Fondată în 1961, la Montréal (Canada), Agenţia Universitară a Francofoniei este o instituţie multilaterală care susţine cooperarea şi solidaritatea între instituţiile universitare francofone şi favorizează dezvoltarea învăţământului superior şi a cercetării. AUF reprezintă o reţea mondială de peste 800 de instituţii de învăţământ superior şi de cercetare, dintre care peste 100 în Europa Centrală şi Orientală.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.03.15 08:34 Nicoleta
    Pentru tineret asta este ca o celenge, ca o provocare in bunul sens cuvintului.
  2. 2017.03.15 08:37 David
    Asta inseamna ca diasporas a nostra in Franta sa creasca inca mai repede.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.