Social

​COMISIA EUROPEANĂ SPERĂ CĂ UCRAINA VA RESPECTA LEGISLAŢIA INTERNAŢIONALĂ LA CONSTRUCŢIA NOILOR HIDROCENTRALE

26 aprilie, 2017

Comisia Europeană speră că Ucraina va respecta legislaţia internaţională la construcţia celor şase hidrocentrale noi pe râul Nistru.

Solicitat de INFOTAG, şeful Asociaţiei Internaţionale a Păstrătorilor Râului „Eco-Tiras”, Ilia Trombiţchi, a spus că în răspunsul oficial al comisarului european Lawrence Meredith la demersul depus de ecologiştii moldoveni şi ucraineni în acest sens se menţionează că „Uniunea Europeană a luat act de situaţia privind construcţia în regiune a unor obiecte strategice care pot influenţa asupra mediului înconjurător”.

„Urmărim cu atenţie ca să fie respectate acordurile privind Evaluarea Strategică de Mediu (SEA) şi Evaluarea Impactului asupra Mediului (EIA), care fac parte din Acordul de Asociere Ucraina-UE. Sperăm că Ucraina îşi va respecta angajamentele, inclusiv Convenţia de la Aarhus (privind accesul publicului la problemele ce ţin de mediu) şi Convenţia de la Espoo (privind participarea la evaluarea impactului asupra mediului înconjurător al ţărilor de vecinătate)”, a menţionat comisarul european.

În opinia lui Trombiţchi, „în ce măsură UE va fi insistentă în privinţa Ucrainei, pentru ca aceasta să respecte angajamentele asumate, este o întrebare politică, al cărei răspuns depinde de situaţia din UE şi de gradul de preocupare de problemele sale. Precum şi de nivelul de decepţie în urma comportamentului Ucrainei și Moldovei în ceea ce privește implementarea reformelor proeuropene”.

El nu exclude o poziţie mai activă a UE, însă numai în cazul în care autorităţile oficiale ale Moldovei vor avea o poziţie clară, inclusiv interesul păstrării râului Nistru. Ecologistul a atras atenţia la faptul că „Parlamentul nu a adoptat nicio hotărâre în privinţa situaţiei celor şase hidrocentrale pe Nistru”.

INFOTAG precizează: În ianuarie, organizaţiile nonguvernamentale de protejare a mediului din Moldova şi Ucraina au înaintat un demers către Comisia Europeană, şefii Delegaţiilor UE în RM şi Ucraina, Guvernelor celor două ţări.

În demers se menţionează că „punerea în funcţie a celor şase hidrocentrale noi pe râul Nistru, conform hotărârii Guvernului Ucrainei, va seca râul, care este principala resursă acvatică pentru 3 mil. de cetăţeni ai Moldovei şi pentru mai mult de jumătate de locuitori ai regiunii Odessa. Acest lucru poate duce la insuficienţa de apă potabilă şi de apă în regiune”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.04.26 10:54 Viorwel
    Noi trebue sa apelam la toate instantiile la UE, pe urma sa fie tirziu!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.