Social

​PROMO-LEX CONSIDERĂ CĂ RESPECTAREA DREPTURILOR OMULUI RĂMÂNE O PROBLEMĂ ÎN MOLDOVA ȘI TRANSNISTRIA

28 aprilie, 2017

Respectarea drepturilor omului continuă să rămână o problemă majoră în Republica Moldova, precum şi în regiunea transnistreană, se arată în raportul cu privire la respectarea dreptului la libertate şi inviolabilitate personală prezentat de Asociaţia Promo-LEX.

Juristul Promo-LEX Nicoleta Hriplivii a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că drepturile omului nu sunt respectate la nivelul corespunzător în Republica Moldova.

”Există riscul abuzurilor din partea sistemului judiciar şi a încălcării grosolane a drepturilor omului din cauza lipsei mecanismelor şi instituţiilor care ar monitoriza respectarea drepturilor omului. Acest raport este prezentat pentru a arăta proporţiile încălcărilor libertăţii persoanelor în RM. Nu este democratic să arestezi persoane pentru încălcări minore. Ar trebui să existe alternative pentru arestul la domiciliu sau plasarea în penitenciar În foarte multe închisori din ţară nu există condiţii elementare de detenţie. În acest caz se încalcă dreptul omului de a nu fi subiect al torturii şi al tratamentului degradant,” a spus Nicoleta Hriplivii.

Potrivit avocatului Promo-Lex Vadim Vieru, legislaţia RM ar trebui să apere şi să promoveze mai eficient valorile democratice şi drepturile omului.

”Autorităţile RM şi cele ale Transnistriei ar trebui să depună eforturi pentru a implementa standardele internaţionale cu privire la respectarea drepturilor omului. Este necesar de a instrui judecătorii şi procurorii cum să implementeze normele internaţionale în relaţiile cu deţinuţii. Înainte de a aresta o persoană este necesar de a stabili nivelul său de vinovăţie şi pericolul pe care acesta îl prezintă pentru societate,” a mai spus Vadim Vieru.

Şeful Secţiei de combatere a torturii din Procuratura Generală, Ion Caracuian, a declarat că nivelul securităţii naţionale ar putea fi sporit prin cooperarea autorităţilor şi asociaţilor publice din RM şi Transnistria.

”În ultima perioadă se înregistrează o dinamică pozitivă în procesul de cooperare între autorităţi şi societatea civilă. Pe parcursul a doi ani de zile, numărul deţinuţilor s-a redus de la 7 la 3 mii pe an. Trebuie să continuăm să implementăm reforme, să promovăm drepturile omului şi egalitatea între oameni,” a spus Caracuian.

Infotag precizează: Asociaţia Promo-LEX este o organizaţie non-guvernamentală, creată în anul 2002 şi care are drept scop dezvoltarea democraţiei şi implementarea standardelor democratice în domeniul drepturilor omului în RM. Reprezentanţii Promo-Lex oferă asistenţă juridică celor care au nevoie de ea şi depun eforturi pentru a informa autorităţile constituţionale şi organizaţiile internaţionale cu privire la situaţia deţinuţilor.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.04.28 12:36 Alexei
    Poate nu atit de strasnic este problema?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.