Social

MINISTERUL SĂNĂTĂŢII LANSEAZĂ CAMPANIA "MOLDOVA FĂRĂ FUM", DEDICATĂ ZILEI MONDIALE FĂRĂ TUTUN

26 mai, 2017

Joi, Ministerul Sănătăţii împreună cu Ministerul Afacerilor Interne şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii în Moldova au lansat campania "Moldova iese din fum. Un an de succese şi provocări".

Potrivit agenţiei INFOTAG, acţiunea este dedicată Zilei Mondiale fără Tutun şi se va desfăşura la nivel naţional în perioada 25-31 mai. La conferinţa de presă dedicată lansării, participanţii acesteia au analizat realizările acestei campanii, subliniind că interzicerea fumatului în spaţiile publice a contribuit la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei.

"Numărul bolnavilor cronici, care au solicitat asistenţă medicală în cadrul spitalelor republicane, au scăzut cu aproximativ 10% după aplicarea interdicţiei, de la 8515 de bolnavi în decursul lunilor iunie-decembrie 2015 la 7692 de bolnavi în aceeaşi perioadă din 2016. A scăzut şi rata persoanelor care suferă de cardiopatie ischemică şi bronşite cronice", a menţionat viceministrul Sănătăţii, Aliona Serbulenco.

În aceeaşi perioadă, poliţia a aplicat peste 7800 de amenzi în valoare de peste 7,4 mil. lei.

Potrivit reprezentantului Direcţiei Naţionale a Sectorului de Poliţie Chişinău, Marin Maxian, din suma amenzilor aplicate pentru fumatul în spaţiile publice au fost încasate peste 2,5 mil. lei.

Datele statistice arată că aproximativ un sfert din populaţia adultă a Republicii Moldova fumează. Practic, fiecare al doilea bărbat are acest viciu, precum şi 8% dintre femei. Printre copiii cu vârste cuprinse între 13-15 ani, fumatul este răspândit în proporţie de 10%. Peste 60% dintre ei mor timpuriu, la vârstă aptă de muncă.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.05.26 10:09 ana
    De ce tigari la noi asa de scumpe...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.