Social

ÎN MOLDOVA, VICTIMELE INEGALITĂŢII SOCIALE SUNT TINERII, VÂRSTNICII ŞI ROMII

29 mai, 2017

În Moldova, victimele inegalităţii sociale sunt tinerii, vârstnicii şi romii. Aceasta este concluzia participanţilor la proiectul "Iniţiativa comună de promovare a oportunităţilor egale", realizat de Fundaţia Est-Europeană (FEE), în parteneriat cu Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), în perioada decembrie 2015 - mai 2017.

Potrivit agenţiei INFOTAG, vineri, în cadrul unei conferinţe naţionale dedicată rezultatelor proiectului, participanţii acestuia au încercat să sensibilizeze autorităţile publice şi societatea cu privire la inegalităţile sociale, care vizează nivelul de trai, sănătate şi câmpul muncii.

Consultantul în cadrul proiectului, Veronica Sandu, a spus că cel mai mult au de suferit persoanele în etate, care primesc pensii mizerabile.

"Reforma pensiilor întârzie cu cel puţin 20 de ani. Sistemul de pensii trebuie schimbat", a spus ea.

Datele statistice arată că Doar 0,2% din persoanele cu dizabilităţi şi 3,2% din persoanele în etate îşi apreciază starea de sănătate ca fiind bună, deşi în 2016 s-a constatat că procentajul lor este mai mic.

Peste 58% dintre persoanele de etnie romă sunt în afara sistemului de asigurări medicale, proporţia acestora este de peste două ori mai mare faţă de populaţia non romă. Aproximativ o treime din persoanele care nu deţin poliţa de asigurare în medicină sunt tineri cu vârsta între 16 şi 29 de ani.

Expertul în domeniul sănătăţii şi drepturilor omului, Arcadie Astrahan, a spus că în ultimii cinci ani nivelul inegalităţii în domeniul muncii a rămas neschimbat.

El a menţionat că, comparativ cu anul 2010, în 2016 a scăzut calitatea ocupării pe fondul creşterii ocupării tinerilor, bărbaţilor şi vârstnicilor în agricultura de subzistenţă şi munca informală. Tinerii şi femeile sunt cele mai instruite grupuri de referinţă, iar bărbaţii din mediul rural şi vârstnicii sunt grupurile cu nivelul de studii cel mai inferior.

INFOTAG precizează: Proiect este realizat cu suportul Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, Guvernul Suediei şi a Ministerului Afacerilor Externe al Danemarcei.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.05.29 10:45 Caterina
    Pentru batrini acum este greu, foarte si foarte greu.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.