Social

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ A RESPINS SESIZAREA REFERITOR LA LEGALITATEA DECIZIEI DE SUSPENDARE DIN FUNCŢIE A PRIMARULUI DE CHIŞINĂU

26 septembrie, 2017

Curtea Constituţională a respins luni sesizarea referitor la legalitatea deciziei instanţei de judecată de suspendare a lui Dorin Chirtoacă din funcţia de primar al Chişinăului. Potrivit agenţiei INFOTAG, sesizarea a fost depusă de magistraţii Curţii de Apel Chişinău, care, în cadrul litigiului judecătoresc în dosarul primarului, au admis recursul avocatului Tatiana Iovu în acest sens.

Avocatul a indicat că art.33 din Legea cu privire la administrația locală indică direct cine se poate adresa în instanţa de judecată şi cum poate fi contestată posibila suspendare din funcţie. Astfel, magistraţii au admis parțial cererea apărării, care a ridicat excepția de neconstituționalitate referitor la articol. Avocatul consideră inacceptabilă cererea procurorilor şi decizia instanţei privind suspendarea lui Dorin Chirtoacă din funcţie pe perioada anchetei penale.

Curtea Constituţională menţionează că, potrivit art. 5 din Legea cu privire la statutul alesului local, „mandatul primarului începe efectiv din momentul validării şi durează până la data expirării mandatului ori înainte de aceasta, dacă intervin anumite condiţii legale pentru încetarea mandatului înainte de termen”.

Potrivit deciziei CC, care face referire la dispozițiile Codului de procedură penală și a Legii privind administrația publică locală, prerogativa de a suspenda primarul din funcție aparține instanței de judecată.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.09.26 11:22 Fima
    Curtea nu are incredere in societatea noastra.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.