Social

SINDICATELE PROPUN ÎMBUNĂTĂŢIREA LEGII CU PRIVIRE LA PENSII

09 octombrie, 2017

Actuala lege cu privire la pensii, adoptată în decembrie 2016, discriminează beneficiarii acestora şi trebuie îmbunătăţită, consideră Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

Potrivit agenției INFOTAG, CNSM, în parteneriat cu Fundația Friedrich Ebert (FES) Moldova, a elaborat un document de politici care cuprinde noi formule de calculare a pensiei, ce permite creșterea ratei de înlocuire a salariilor, introducerea pensiei anticipate, posibilitatea recalculării pensiei pentru pensionarii care continuă munca.

„Reformele se fac pentru a aduce beneficii cetățenilor. Sperăm că reforma sistemului de pensii va contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață ale populației și să fie respectate principiile de echitate socială. Oamenii trebuie să poată să-și expună părerea iar vocea lor să fie auzită de autorități. Deși există unele aprecieri pozitive ale mersului implementării reformei sistemului de pensii, aceasta conține anumite carențe, iar noi pledăm pentru continuarea unui dialog constructiv pentru a le depăși”, a subliniat președintele CNSM, Oleg Budza.

Expertul internațional în sistemul de pensii, Martin Hutsebaut, care a acordat sprijin CNSM la elaborarea propunerilor pentru reforma sistemului de pensii, a menționat că implementarea acestei reforme era o necesitate pentru societatea moldovenească, însă trebuie efectuate reforme și în alte domenii pentru a asigura viabilitatea reformei sistemului de pensii.

„Cea mai mare provocare pentru autorități este să găsească acum soluții care ar contribui la creșterea numărului populației angajate oficial în câmpul muncii și la reducerea drastică a ponderii economiei informale. Totodată, trebuie examinată oportunitatea creării unor fonduri private de pensii, însă doar în urma analizei minuțioase a acestui aspect, în contextul realităților social-economice și politice din Republica Moldova”, a spus el.

Pentru a înlătura lacunele identificate, participanții la masa rotundă și experții au propus mai multe modificări la Legea privind reforma sistemului de pensii: îmbunătățirea condițiilor de pensionare pentru lucrătorii aflați în condiții grele și nocive, asimilarea stagiului de cotizare a perioadelor necontributive de îngrijire a părinților cu vârsta de peste 75 de ani, indexarea pensiilor de fiecare dată când inflația crește peste 2%, extinderea dreptului la pensie de urmaș, diversificarea alocațiilor sociale de stat în funcție de durata perioadei de contribuție.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.10.09 17:44 Filaret
    Interesant chind asta sa fie adoptate?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.