Social

CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII A APROBAT NOUL REGULAMENT PRIVIND PUBLICAREA HOTĂRÂRILOR JUDECĂTOREŞTI

11 octombrie, 2017

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat marţi noul regulament privind publicarea hotărârilor judecătoreşti pe portalurile instanţelor de judecată şi pe pagina web a Curţii Supreme de Justiţie (CSJ). Potrivit agenţiei INFOTAG, documentul aprobat se deosebeşte de varianta iniţială, împotriva căreia au protestat marţi mai mulţi jurnalişti şi reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale.

La şedinţa CSM s-a menţionat că „noul document a fost propus de către CSJ, fiind elaborat în conformitate cu principiile care decurg din Convenția Europeană a Drepturilor Omului”. CSJ susține că „a avut în vedere în special realitățile existente în Moldova, dar și semnalele de alarmă venite din partea mass-media și a societății civile.

Potrivit regulamentului aprobat, publicarea hotărârilor judecătorești pe portalul național al instanțelor de judecată şi, la necesitate, pe pagina web a CSJ, poate fi limitată „în interesul moralității, al ordinii publice ori al securității naționale într-o societate democratică, atunci când o impun interesele minorilor sau protecția vieții private a părților la proces sau în măsura considerată absolut necesară de către instanță când, în împrejurări speciale, s-ar aduce atingere intereselor justiției”.

Lista cauzelor fixate pentru judecare se publică pe pagina web a instanței judecătorești, precum și într-un loc accesibil publicului cu cel puțin trei zile înainte de data ședinței de judecată, indicându-se numărul dosarului, numele judecătorului (judecătorilor) care examinează cauza, data, ora și locul desfășurării ședinței, numele sau denumirea părților, obiectul cauzei, precum și date referitoare la publicitatea ședinței de judecată. Informațiile referitoare la lista cauzelor fixate pentru judecare vor fi radiate de pe pagina web după desfășurarea ședinței de judecată.

„Toate hotărârile judecătoriilor și ale Curților de Apel se publică pe portalul național al instanțelor de judecată după introducerea acestora în Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor. Hotărârile Curții Supreme de Justiție se publică pe pagina ei web după ce este parcursă aceeași etapă. Accesul la hotărârile judecătorești publicate pe pagina web a instanţelor judecătoreşti este gratuit și anonim și nu presupune nici o formă de înregistrare”, se menţionează în noul regulament.

La publicarea hotărârilor judecătorești, numele părţilor vor fi indicate, cu unele excepţii stabilite de instanţele de judecată. Potrivit regulamentului, în hotărârile publicate vor fi anonimizate întotdeauna numele minorilor și numele patronimic al persoanelor, cu excepția proceselor penale sau contravenționale, unde numele minorilor care au calitatea de autor, instigator sau complice nu va fi anonimizat.

Regulamentul prevede că vor fi ascunse întotdeauna următoarele categorii de date cu caracter personal: locul şi data naşterii persoanelor, domiciliul și/sau reședința acestora, numărul lor de telefon, codul lor personal (IDNP), datele despre starea lor de sănătate (indiferent de maladia pe care o au), datele lor bancare, numărul de înmatriculare a automobilului, codul personal de asigurare medicală, codul personal de asigurare socială, precum și alte date, în conformitate cu Legea privind protecția datelor cu caracter personal.

Regulament intră în vigoare din momentul publicării în „Monitorul Oficial” al Republicii Moldova.

Participanţii la acţiunea de protest, care a avut loc în faţa CSM, consideră că noul regulament are mai multe lacune. Ei susţin că ordinele de zi ale şedinţelor de judecată vor fi eliminate de pe site-uri după desfăşurarea şedinţelor. În opinia activiştilor civici, acest lucru va duce la crearea dificultăţilor în căutarea hotărârilor judecătorești, care vor trebui căutate nu după data examinării, ci după numele participanţilor la proces. În acelaşi timp, protestatarii menţionează că regulamentul aprobat este cu mult mai bun comparativ cu varianta iniţială.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.