Social

EXPERŢII MOLDOVENI VOR PARTICIPA LA ELUCIDAREA CIRCUMSTANȚELOR ACCIDENTULUI AVIATIC ÎN COASTA DE FILDEŞ

16 octombrie, 2017

Un grup de moldoveni a plecat luni în Coasta de Fildeş pentru a participa împreună cu autorităţile locale la elucidarea circumstanțelor accidentului aviatic în urma căruia şi-au pierdut viaţa patru cetăţeni ai Moldovei. Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la serviciul de presă al Guvernului, despre aceasta s-a discutat în cadrul şedinţei speciale a „celulei de criză”, convocată duminică de prim-ministrul Pavel Filip.

Potrivit informaţiei prezentate de vicedirectorul Autorităţii Aeronautice Civile, Nicolae Buzu, avionul moldovenesc AN 26-100, care transporta încărcături conform contractului semnat cu armata franceză, s-a prăbuşit în Oceanul Atlantic sâmbătă dimineaţa, neajungând 500 de metri până la pista de aterizare din aeroportul din Abidjan.

În momentul producerii accidentului, în aria adiacentă zonei de aterizare aveau loc fenomene meteorologice severe, furtună cu descărcări electrice. La bord se aflau 10 persoane – şase membri ai echipajului şi specialişti din Moldova şi patru militari francezi. După accident toţi erau vii, însă patru cetăţeni ai Moldovei au decedat la spital sau în drum spre spital. Ceilalți şase oameni au fost internaţi în spital.

Aeronava AN 26-100, care aparţinea companiei moldoveneşti „Valan International Cargo Charter”, a fost construită în 1975. În 2005 avionul a fost reparat capital, iar în 2017 a fost supus reviziei tehnice complete. În februarie 2017, la Chişinău au venit specialiştii biroului Antonov, au verificat aeronava, după care au anunţat că aceasta este funcţională.

Compania care deţine avionul afirmă că întregul zbor a fost înregistrat pe dispozitivul instalat la bord, menţionând că la momentul actual este foarte dificil de a stabili exact cauza tragediei. Se ştie numai că avionul zbura la înălţimea de 220 metri cu viteza de 221 km/h. Aeronava urma să aterizeze şi brusc a căzut în apă, chiar dacă motoarele şi echipamentele funcţionau normal.

Potrivit informaţiilor companiei „Valan International Cargo Charter”, echipajul avea o bună experienţă, având la activ mii de ore de zbor. Comandantul echipajului este Evgheni Litovca cu 23 666 de ore de zbor la activ, dintre care 13 033 de ore pe nava AN-26 cu care a avut ultimul zbor. Avea 63 de ani și în ultimii ani participa la mai multe misiuni umanitare în Africa.

Pilotul secund este Șicanov Alexandru, în vârstă de 30 de ani, cu 2180 de ore de zbor, dintre care 2000 pe AN-26. Inginerul de bord este Pavel Besedin cu 9200 de ore de zbor, dintre care 200 pe AN-26. cel de-al patrulea membru al echipajului este tehnicianul Dumitru Melniciuc.

„MAEIE se află în contact permanent cu autoritățile ivoriene prin intermediul Ambasadei României în Senegal și a Ambasadei Republicii Moldova la Paris. Ministerul menține legătura cu aurotitățile ivoriene și franceze pentru a urmări starea moldovenilor traumatizaţi în timpul accidentului aviatic. Oamenii care au fost salvaţi se află într-un spital militar francez”, a spus ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur.

Premierul a solicitat să fie luate toate masurile necesare pentru repatrierea cetățenilor Republicii Moldova care au decedat în urma accidentului.

„Vă rog să fiți într-o comunicare permanentă cu rudele celor decedați și ale celor care au avut de suferit și sunt spitalizați, astfel ca în orice moment să oferiți informația și tot suportul necesar”, a subliniat Pavel Filip.

După cum a informat anterior INFOTAG, compania „Valan International Cargo Charter” activează în cele mai complicate şi periculoase zone ale lumii. Flota sa include trei aeronave AN şi opt elicoptere MI-8. Compania operează zboruri pentru ONU, Programul alimentar mondial (WFP), Crucea Roșie (ICRC), Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Departamentul pentru Dezvoltare Internațională din Marea Britanie (DFID). Aeronavele companiei operează zboruri în Afganistan, Sudan, Ciad și alte zone de conflict.

Aeronava a fost contractată de armata franceză în cadrul operaţiunii antiteroriste „Barkhane” din Sahel. Baza militară franceză din Abidjan reprezintă un punct de susţinere logistică pentru desfăşurarea operaţiunii, al cărei staff de află la N’Djamena, capitala Ciadului.

Cu doi ani în urmă, la 25 noiembrie 2015, un aeroport al companiei s-a prăbuşit în Afganistan. Elicopterul civil, care efectua o misiune de menţinere a păcii, a fost atacat de rebeli. Talibanii împuşcau în elicopter, astfel că piloţii au fost nevoiţi să aterizeze. La bord se aflau 21 de persoane, dintre care 18 reprezentanţi ai autorităţilor din Afganistan şi trei membri ai echipajului, cetăţeni ai Moldovei. Trei persoane, inclusiv un moldovean, au murit în timpul atacului asupra elicopterului. Ceilalţi doi cetăţeni ai Moldovei se află şi astăzi în captivitatea talibanilor. Despre soarta lor nu se ştie nimic.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.10.16 13:19 Anton
    Pacat, este mare pacat...
  2. 2017.10.16 13:20 Grigore
    Bine ca statu vine cu ajutor.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.