Social

S-A STINS DIN VIAŢĂ CUNOSCUTUL GEOLOG GRIGORII BILINCHIS

30 octombrie, 2017

S-a stins din viaţă cunoscutul om de ştiinţă, doctorul în geologie Grigorii Bilinchis, ajuns la vârsta de 86 de ani.

După ce a absolvit Universitatea din Chişinău, Grigorii Bilinchis şi-a început cariera profesională în Iakutia, în anul 19955. Lucrările sale de explorare în componenţa „Dalstroy” au dus la descoperirea zăcămintelor de metale neferoase, iar pentru aceasta, în 1963, a fost decorat cu Ordinul Steagul Roşu al Muncii.

În 1964, Grigorii Bilinchis a început să activeze la Chişinău, la Institutul de Geofizică şi Geologie al Academiei de Ştiinţe. A devenit autorul a peste 100 de publicaţii ştiinţifice. Cele mai importante lucrări sunt Harta neotectonicii Moldovei şi raioanelor conexe din Ucraina, Harta geomorfologică a Moldovei, Harta teritoriului Moldovei afectat de ravene.

Lucrările omului de știință „Principalele trăsături ale tectonicii și reliefului subsolului precambrian între râurile Nistru şi Prut” și monografia „Geodinamica extremei de sud-vest a Platformei Est-Europene în epoca morfogenezei” au contribuit semnificativ la dezvoltarea științei fundamentale.

Lucrările ştiinţifice ale lui Grigorii Bilinchis servesc drept cărți de referință pentru geologii, geomorfologii și geografii din Moldova, Ucraina și România. Colegii de la Institutul de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe a Moldovei menţionează faptul că Grigorii Bilinchis a fost un savant neobișnuit de sârguincios și de neînlocuit în multe domenii ale activității științifice. Plecarea lui Grigorii Bilinchis din viață este o mare pierdere pentru rude și prieteni, precum și pentru întreaga comunitate geologică a Republicii Moldova.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2017.10.30 18:07 Ilie
    A fost bun om...
  2. 2017.10.30 18:11 Helen
    Este pacat, mare pacat!
  3. 2017.10.30 18:13 Dihor
    Da Doamna sa odihneasca in pace...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.