Social

ÎNALTUL COMISAR AL ONU FACE APEL LA PĂSTRAREA ECHILIBRULUI ÎNTRE CUNOAŞTEREA LIMBII DE STAT ŞI A LIMBILOR MINORITĂŢILOR NAŢIONALE

02 noiembrie, 2017

Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Lamberto Zannier, consideră că trebuie găsit „un echilibru între păstrarea şi promovarea limbilor minorităţilor naţionale şi cunoaşterea limbii de stat a Moldovei”

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al serviciului de presă al şefului Autonomiei Găgăuze, despre aceasta el a declarat miercuri, la întrevederea de la Comrat cu başcanul Irina Vlah.

Părţile au discutat o gamă largă de probleme legate de relațiile interetnice în Republica Moldova, precum și funcționarea legislației care reglementează atribuţiile autorităţilor din UTA Găgăuzia.

Bașcanul l-a informat pe Înaltul Comisar despre procesele din Găgăuzia, menționând că eforturile autorităților regionii vizează intensificarea politicii economice și atragerea investițiilor.

Referindu-se la armonizarea legislației Moldovei cu Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei din 1994, ea a spus că cei din autonomie şi-au pus mari speranțe în activitatea comisiei comune a Parlamentului și Adunării Populare, creată în 2016 pentru a găsi soluții cu privire la aspectele controversate.

„Două din cele trei inițiative legislative au fost adoptate în Parlament, însă nu în versiunea aprobată de deputații Adunării Populare a autonomiei”, a spus ea, menţionând că „Președintele Igor Dodon a întors aceste legi spre revizuire, iar conducerea Găgăuziei mizează pe sprijinul partenerii externi, inclusiv ale structurilor OSCE în rezolvarea acestei probleme”.

Potrivit comunicatului, Lamberto Zannier a salutat eforturile grupului de lucru pentru promovarea amendamentelor legislative pentru implementarea cadrului legal referitor la statutul Găgăuziei.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.