Social

FOCARUL DE PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ LA ŞTEFAN VODĂ A APĂRUT ÎN URMA IMPORTULUI DE CARNE INFECTATĂ DIN UCRAINA

03 noiembrie, 2017

Focarul de pestă porcină africană în localitatea Palanca din raionul Ştefan Vodă a apărut după ce un locuitor al Moldovei a adus carne infectată din Ucraina. Despre aceasta a anunţat conducerea Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).

Potrivit agenţiei INFOTAG, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul ANSA, Gheorghe Gaberi, a spus că, „din păcate, oamenii nu conştientizează pericolul îmbolnăvirii. Încercările de a economisi pe carne ieftină din Ucraina pot duce la consecinţe grave şi la pierderi economice enorme”.

„Prim-ministrul Pavel Filip a dispus ca, pe lângă ANSA, de combaterea maladiei în perioada carantinei să se ocupe şi Serviciul Vamal, Serviciul Fiscal, precum și Poliția de Frontieră, Inspectoratul General al Poliției și Ministerul Economiei”, a spus el.

Potrivit lui, măsurile de combatere a răspândirii bolii au loc nu doar în localitatea unde a apărut focarul, ci și pe întreaga frontieră cu Ucraina.

Vicedirectorul ANSA, Vsevolod Stamati, a spus că toate drumurile în sat sunt blocate, afară de unul, prin care se face intrarea și ieșirea din zona de carantină, precum şi sunt instalate puncte sanitare.

„Timp de o zi, la frontiera cu Ucraina au fost confiscate aproximativ 50 kg de carne de porc, iar în total, de la începutul anului, Serviciul Vamal a confiscat mai mult de 3,8 tone de carne și produse din carne”, a remarcat el.

După cum a informat anterior INFOTAG, din septembrie 2016, în Moldova au fost înregistrate patru focare de pestă porcină africană – în două localităţi din raionul Donduşeni, într-o localitate din raionul Soroca şi într-o localitate din raionul Edineţ. Toate focarele au fost lichidate cu succes.

Republica Moldova se află într-o zonă de risc sporit, deoarece cele mai multe focare de pestă porcină africană în regiunea europeană au fost înregistrate în Ucraina. Cele patru cazuri de apariţie a pestei în Moldova sunt legate de importul de carne infectată din Ucraina.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.03 18:03 Florist
    Cu asa probleme noi nu trebue sa jucam...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.