Social

MINISTERUL JUSTIŢIEI VA PREGĂTI UN CADRU LEGAL PENTRU URMĂRIRE PENALĂ A PERSOANELOR CU BOLI PSIHICE

10 noiembrie, 2017

Ministerul Justiţiei va pregăti un cadru legal pentru urmărire penală a persoanelor cu boli psihice.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al instituţiei, în acest sens, a fost creat un grup de lucru interinstituțional, format din reprezentanți ai Ministerului Justiției, Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Procuraturii Generale, Instituția Ombudsmanului, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Specialiștii vor elabora un acord de colaborare pentru o comunicare corespunzătoare între instituțiile statului. Astfel, ar putea fi gestionate corect situațiile de aplicare a măsurilor de arest la etapa urmăririi penale față de persoanele cu boli psihice.

Potrivit comunicatului, ar putea fi creată o secție special adaptată potrivit prevederilor Codului de Procedură Penală, în subordinea Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chișinău. Costul construirii acesteia este estimat la 4 milioane lei.

Necesitatea de elaborare a mecanismelor legale și de ajustare a cadrului normativ aplicabil în faza de urmărire penală a persoanelor cu boli psihice a apărut după decesul lui Andrei Brăguţa în penitenciarul din Chişinău. Acesta a fost reţinut pe 15 august pentru depăşirea limitei de viteză şi comportament violent, iar apoi a fost plasat în arest pentru 30 de zile în izolator, deşi părinţii lui au anunţat că bărbatul se află la evidenţa psihiatrului. Ambulanţa a fost chemată de câteva ori, iar medicii au calificat comportamentul neadecvat drept „stare de afect”. Potrivit înregistrărilor video publicate de procurori, Brăguţa a fost bătut cu cruzime de colegii din celulă cu acordul tacit al gardienilor. După un nou incident, Brăguţa a fost adus pe 26 august la spitalul penitenciar nr. 16, unde a decedat. Medicii au anunţat că bărbatul a murit din cauza pneumoniei. În prezent, în dosarul privind decesul lui Brăguţa figurează trei deţinuţi şi patru poliţişti.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.