Social

PROCURORII AU TRANSMIS ÎN INSTANŢĂ DOSARUL FOSTULUI VICEMINISTRU AL FINANŢELOR, ACUZAT DE CORUPŢIE

22 noiembrie, 2017

Procurorii anticorupţie au deferit justiţiei cauza penală de învinuire a fostului viceministru al Finanţelor, Maria Cărăuş,în dosarul ce vizează acte de corupţie, exprimate prin tentativa de trucare a unor licitaţii publice.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale, ancheta a stabilit că viceministrul, cunoscând că, printr-o hotărâre de guvern, s-a dispus alocarea a 15 mil. lei din fondul de rezervă al Guvernului pentru consolidarea bazei tehnico-materiale a Instituţiei medico-sanitare publice "Spitalul Clinic Republican", ar fi încercat să convingă reprezentanţii spitalului că transferul acestor bani depinde exclusiv de decizia ei. Funcţionara a mai menţionat că, pentru ca spitalul să beneficieze de suma menţionată, trebuie să i se ofere o recompensă de 5% din sumă. De asemenea, viceministrul ar mai fi promis că poate favoriza alocarea suplimentară a unei sume similare pentru lucrările de reparaţie şi renovare a instituţiei, decizia urmând a fi luată în perioada septembrie-octombrie 2017 când se va rectifica bugetul.

Totodată, ea a i-ar fi cerut reprezentantului Spitalului Clinic Republican să favorizeze reprezentanţii unor companii ce practică afaceri în domeniul construcţiilor la o licitaţie publică. În schimbul desemnării acestora drept câştigători, demnitarul i-ar fi promis reprezentantului instituţiei o recompensă de 5% din suma alocată, iar 5% i-ar fi revenit ei.

Actualmente, Maria Cărăuş se află în arest preventiv. În privinţa reprezentanţilor agentului economic din domeniul construcţiilor ce urma să participe la licitaţia publică procurorii au disjuns cauza penală în procedură separată, deoarece oamenii de afaceri pledează vinovaţi şi au încheiat acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Dacă va fi recunoscută vinovată de comiterea corupţiei pasive şi active, funcţionara riscă până la 15 ani de închisoare cu amendă.

Cărăuş a fost numită viceministru al Finanţelor în decembrie 2010. Anterior ea a condus Direcţia generală finanţe a primăriei Chikşinău.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.11.22 16:22 Faina
    Credati ca ea a fost singurica?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.