Social

FEMEILE DIN MOLDOVA CARE AU FOST SUPUSE VIOLENȚEI CER AUTORITĂŢILOR SĂ ÎNTREPRINDĂ ACȚIUNI IMEDIATE

29 noiembrie, 2017

Femeile din Moldova care au fost supuse violenței cer autorităţilor să întreprindă acțiuni imediate pentru eliminarea violenței față de femei și fete. Potrivit agenţiei INFOTAG, acest lucru a fost discutat în cadrul dialogului public „Tu nu ești singură. Uniți pentru eliminarea violenței față de femei”.

Forumul a fost organizat marţi de Coaliţia naţională „Viața fără violență în familie”. Printre pașii identificați de femei și societatea civilă ca fiind cei mai importanți sunt: aprobarea în primul trimestru a anului 2018 și asigurarea finanțării depline a Strategiei Naționale privind prevenirea și combaterea violenței în familie; ratificarea Convenției privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor; revizuirea în perioada 2018-2019 a curriculei școlare din perspectiva egalităţii de gen şi promovării relaţiilor asertive în scopul prevenirii violenței, inclusiv a violenței pe criteriu de gen; finanțarea serviciilor destinate victimelor violenței în familie din bugetul național; instruirea continuă a medicilor, asistenților sociali, polițiștilor, parajuriștilor și avocaților garantați de stat în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, a spus că „pentru prima data Moldova are o nouă strategie pentru combaterea violenței”.

„Violența nu trebuie să aibă loc la noi acasă în Republica Moldova. Sperăm că strategia va fi implementată începând cu anul 2018”, a spus ea.

Potrivit reprezentantei Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Rodica Josanu, în prezent are loc revizuirea amplă a programei școlare, care, odată adoptată, va include abordarea centrată pe drepturile omului și prevenirea violenței.

„Violența în bază de gen ține de drepturile omului. Fiecare persoană are dreptul să trăiască o viață fără frică de violență. Totodată, violența este expresia inegalității dintre femei și bărbați. De aceea este important să lucrăm pentru atingerea egalității de gen și abilitarea femeilor”, a spus Ambasadoarea Suediei în Moldova, Signe Burgstaller.

La dialog au participat 22 de organizații locale şi străine. Evenimentul a fost organizat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Coaliția Națională „Viața fără violență în familie”, cu susținerea Guvernului Suediei.

Acest eveniment este parte din campania globală 16 zile de activism pentru eliminarea violenței față de femei și fete, care a început pe 25 noiembrie, de Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii. Anul acesta peste 70 de evenimente și activități sunt organizate în întreaga țară

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în Moldova 6 din 10 femei au fost supuse cel puțin unei forme de violență din partea partenerului, pe parcursul vieții.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.