Social

GUVERNUL AJUTĂ PERSOANELE CU DEFICIENŢE MINTALE SĂ SE INTEGREZE ÎN SOCIETATE

30 noiembrie, 2017

Alți patru tineri cu deficiențe mintale, care au fost abandonați la naștere şi au locuit într-o casă internat din Orhei, s-au mutat în ajun în casa lor.

Surse din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au relatat pentru INFOTAG că aceasta este a doua locuință protejată din Orhei, inaugurată de minister.

„Prin dezvoltarea serviciilor sociale alternative îngrijirii rezidențiale asigurăm incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități mintale în comunitate, prin trai independent. Deschiderea caselor comunitare fac parte din planul ministerului de dezinstituționalizare a persoanelor cu dizabilități din instituțiile rezidențiale. Toate persoanele cu dizabilități merită să fie parte a comunității, au dreptul de a învăța, de a lucra și de a-și construi o viață independentă”, a declarat ministrul Stela Grigoraș.

În locuinţa protejată tinerii îşi vor forma abilităţi de gospodărit: prepararea hranei, spălarea veselei, spălarea şi sortarea hainelor, curăţirea spaţiului; de comunicare şi gestionare a resurselor financiare. De asemenea, tinerii vor fi susţinuţi în identificarea unui loc de muncă, precum şi în menţinerea acestuia, dată fiind nevoia de a contribui şi acoperi o parte din cheltuielile curente pentru întreţinerea serviciului. Persoanele plasate în acest serviciu vor fi asistate de către asistenţii sociali sau lucrători sociali, în funcţie de nevoile individuale identificate.

La evenimentul de inaugurare, băieții au fost felicitați de reprezentanții ministerului și autorităților publice locale, iar Fundația lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss” le-a dăruit electrocasnice și alte daruri.

INFOTSG precizează: Serviciul social „Locuinţă protejată” a fost creat de Guvern în cadrul Planului de acțiuni pentru implementarea reformelor în domeniul dezinstituționalizării și incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități mintale.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.