Social

PARLAMENTUL A ADOPTAT ÎN PRIMA LECTURĂ PROIECTUL PROGRAMULUI „PRIMA CASĂ”

04 decembrie, 2017

Parlamentul a adoptat vineri, în prima lectură, proiectul programului de stat „Prima casă”, care presupune facilitarea accesului tinerilor la creditele ipotecare.

Potrivit agenţiei INFOTAG, ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, a spus că proiectul prevede procurarea apartamentelor și caselor de locuit pe teritoriul Republicii Moldova, în special, pentru familiile tinere, ai căror membri nu au depășit vârsta de 45 de ani, sunt angajați în câmpul muncii și au venituri oficiale. Vor putea fi achiziționate locuințe care au fost finalizate și date în exploatare până la data depunerii cererii.

„Prețul locuinţei nu trebuie să depășească un milion de lei, iar rata inițială achitată de beneficiar va fi de 10% din preț. În proiect nu pot participa persoane care dețin în proprietate o locuință sau au credite ipotecare nestinse. Creditul va fi acordat de băncile comerciale pe un termen de maxim 25 de ani, în lei moldovenești. Plata lunară achitată de beneficiar nu va depăși 50% din veniturile oficiale salariale nete ale familiei, iar statul va garanta 50% din credit. Beneficiarii nu vor putea înstrăina locuința achiziționată în primii cinci ani de la dobândire, cu excepția cazului de achitare deplină a datoriei pe credit”, a precizat el.

Ministrul a remarcat că în bugetul de stat pentru anul 2018 sunt preconizate mijloace pentru susţinerea suplimentară a bugetarilor al căror salariu nu le permite să plătească rata lunară.

Deputatul Partidului Liberal, Lilian Carp, consideră că, dacă autorităţile vor, într-adevăr, să ajute tinerii în procurarea locuinţei, ar trebuie să acopere o parte din dobânda anuală, căci, în caz contrar, acest program nu va funcţiona.

În opinia deputatului Partidului Liberal Democrat, Tudor Deliu, există riscul că acest program să fie avantajos doar pentru bănci şi companiile de construcţii, deoarece acesta nu se deosebeşte aproape cu nimic de programele ipotecare obişnuite ale băncilor din Moldova.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.12.04 11:37 Fima
    Armasu spune ca proect este real, multi exeprtii spun ca programa din start esste cu multe minusuri...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.