Social

​CURTEA CONSTITUŢIONALĂ A AVIZAT INIŢIATIVA GUVERNULUI PRIVIND MODIFICAREA CONSTITUŢIEI

05 decembrie, 2017

Curtea Constituţională a avizat pozitiv iniţiativa Guvernului privind modificarea Constituţiei cu privire la statutul, competenţele şi numirea judecătorilor. Potrivit agenţiei INFOTAG, decizia a fost pronunţată marţi de preşedintele Curţii, Tudor Panţîru.

Potrivit iniţiativei legislative a Guvernului, se propune ca judecătorii să fie numiţi până la atingerea plafonului de vârstă, chiar de la începutul carierei, și nu pentru o perioadă de cinci ani, cum prevede legea actuală.

„Această propunere urmăreşte asigurarea stabilităţii activităţii judecătorilor. Iar stabilitatea este elementul cheie pentru o bună funcţionare a sistemului judecătoresc”, se menţionează în hotărâre.

De asemenea, se prevede ca judecătorii Curții de apel să fie numiți de către șeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. În prezent, aceștia sunt numiți de către Parlament. În opinia autorilor iniţiativei, această prevedere va permite „eliminarea influenţei politice asupra instanţei de judecată”.

Iniţiativa legislativă mai propune precizarea limitei imunităţii judecătorilor.

„Curtea menționează că într-o societate democratică judecătorul nu poate fi la adăpostul unei imunități absolute. Potrivit normei propuse, judecătorii pot avea doar imunitate funcțională, în condițiile legii. Curtea subliniază că imunitatea funcțională a judecătorului nu este un scop în sine, ci servește independenței acestuia, judecătorul fiind în măsură să examineze cazurile fără să se teamă de răspunderea civilă sau penală pentru examinarea cu bună credință și în conformitate cu legea”, se arată în decizia Curţii.

Curtea Constituţională a statutat că proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției Republicii Moldova poate fi înaintat spre examinarea Parlamentului. Proiectul poate fi adoptat după cel puțin șase luni de la data prezentării inițiativei de modificare a Constituției. Prezentul aviz este definitiv și nu poate fi supus niciunei căi de atac.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.