Social

UN EXPERT AL TRANSPARENCY INTERNATIONAL CONSIDERĂ CĂ MILIARDUL FURAT VA FI RECUPERATE ŞI LEGALIZAT ÎN ŢARĂ

11 decembrie, 2017

Expertul Transparency International Moldova, Veaceslav Negruţa, consideră că guvernarea promovează legi care vor permite recuperarea miliardului furat din sistemul bancar şi legalizarea lui în ţară.

Potrivit agenţiei INFOTAG, vineri, la şedinţa Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie, el a spus că, la prima etapă, autorităţile au întreprins câteva iniţiative legislative concepute pentru legalizarea capitalurilor.

„Este vorba de legea privind liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, care presupune amnistierea capitalurilor nu numai pentru cetăţenii Moldovei. Centrul Național Anticorupție a calificat acest proiect drept un mecanism de spălare a banilor. Din fericire, sub presiunea societății și a partenerilor externi, documentul a fost retras din Parlament”, a spus expertul.

El a menţionat că a doua etapă este legată de legea care presupune acordarea cetățeniei moldovenești în schimbul investițiilor. La această etapă, miliardul furat ar trebui să se întoarcă în Moldova prin „curieri”.

„Nu există niciun sens în acordarea cetățeniei persoanelor care nu sunt interesate de ea. În nota informativă a legii se spune că practica acordării cetățeniei există în multe țări. Însă în numai două state cetățenia este eliberată pentru acordarea unui împrumut statului – în Cipru și Malta. Astfel, Moldova devine o nouă zonă off-shore în Europa”, a spus Negruţa.

Potrivit lui, acordarea unui credit către stat cu restituirea ulterioară creditorului său peste cinci ani nu este altceva decât legalizarea fondurilor. Dacă înmulțim 5 mii de „curieri”, care sunt menționați în această lege, cu 250 de mii de euro, obținem suma de care vorbește toată lumea.

Negruța mai consideră că legea privind decriminalizarea infracţiunilor economice este etapa finală a acestei scheme.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.