Social

CEDO A OBLIGAT MOLDOVA SĂ PLĂTEASCĂ APROAPE 6 MII EURO PENTRU ÎNCĂLCAREA DREPTULUI LA LIBERTATE ȘI LA SIGURANȚĂ

13 decembrie, 2017

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Moldova pentru încălcarea dreptului la libertate și la siguranță în privinţa lui Alexandru Ialamov, condamnat pentru diferite crime. Instanţa a constatat că autorităţile moldovene au încălcat procedura de prelungire a arestului şi a dispus încasarea prejudiciului moral în sumă de 4500 euro, precum și costuri și cheltuieli în sumă de 1305 euro.

Surse din cadrul Asociaţiei „Juriştii pentru Drepturile Omului” au comunicat pentru INFOTAG că Ialamov a fost arestat în aprilie 2009 pentru omor şi mai multe furturi pe care le-a comis în 2008. Reclamantul a fost achitat de acuzaţia de omor, dar a fost condamnat la 1 an şi şase luni de închisoare pentru furt. În septembrie 2014, reclamantul a decedat, iar cauza a fost continuată de tatăl său.

Procuratura a solicitat de numeroase ori prelungirea arestului preventiv cu 30 de zile. Una dintre cererile de prelungire a arestului a fost depusă cu două zile înainte de expirarea acestei perioade. În opinia reclamantului, o astfel de ordonanță era ilegală, deoarece procurorul nu a respectat prevederile din Codul de procedură penală, și anume că o astfel de cerere trebuia depusă cu cel puțin cinci zile înainte de expirarea perioadei de detenție. Cu toate acestea, cererea procurorului a fost acceptată de instanță. Recursul reclamantului a fost ulterior respins de către Curtea de Apel fără a se lua în considerare argumentul respectiv.

Guvernul a invocat că acest termen limită este opțional și nerespectarea acestuia nu duce la eliberarea persoanei. CEDO totuși a constatat că această interpretare este contrară prevederilor legii.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.