Social

FREEDOM HOUSE ATESTĂ O ÎNRĂUTĂŢIRE A POZIŢIEI MOLDOVEI ÎN CLASAMENTUL LIBERTĂŢILOR CIVILE

16 ianuarie, 2018

Republica Moldova rămâne o țară parțial liberă în lume, obținând 61 din 100 de puncte în ceea ce privește nivelul libertății civile și a drepturilor politice în studiul „Libertatea în lume – 2018”, realizat de către organizația neguvernamentală americană Freedom House.

Potrivit agenţiei INFOTAG, comparativ cu anul trecut, indicele a scăzut cu un punct, autorii menţionând că acest fapt este determinat de „nivelul înalt de corupţie, lipsa unui sistem de justiție independent și creșterea neîncrederii cetățenilor în elitele politice după criza bancară din 2014”.

„Cu toate acestea, dintre toate țările postsovietice care se referă, în general, la statele ce nu sunt libere, doar Moldova, Ucraina și Georgia depun eforturi semnificative pentru democratizarea sistemului politic și pun integrarea europeană ca obiectiv prioritar în viitor”, se arată în studiu.

În opinia autorilor, „principalul impediment în calea dezvoltării acestor state continuă să fie Rusia, care duce o politică de susţinere a forțelor antidemocratice la frontierele sale și în străinătate”.

Ratingul Freedom House cuprinde 195 de țări ale lumii, dintre care 45% sunt state libere, 30% sunt parțial libere, iar 25% nu sunt libere.

Lideri după nivelul de libertate acordat cetățenilor sunt Norvegia, Finlanda și Suedia. Cei mai răi indici îi are Siria, Sudanul de Sud, Eritreea și Coreea de Nord. România se numără printre țările libere (84 de puncte), Ucraina – printre parțial libere (62) și Rusia printre cele care nu sunt libere (20).

În concluzie, experții au menționat că „situația actuală din lume poate fi numită una de criză pentru țările democratice din cauza rolului tot mai mare al regimurilor autocratice și renunţării SUA la rolul de apărător mondial al drepturilor și libertăților civile”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.01.16 18:26 Petrea
    Pina chind noi inca nu simtim nimic rau.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.