Social

SPEAKERUL ANDRIAN CANDU A DECLARAT CĂ PÂNĂ ACUM ÎN MOLDOVA „AU FOST MINIŞTRI AI EDUCAŢIEI FOARTE RĂI”

07 februarie, 2018

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că până acum în Moldova „au fost miniştri ai Educaţiei foarte răi”. Potrivit agenţiei INFOTAG, declaraţia a fost făcută marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, comentând greşelile depistate în manualele elevilor.

„În ultimii ani, am avut la Ministerul Educaţiei miniștri foarte răi din punct de vedere al capacităților profesionale și al managementului”, a spus Candu, referindu-se la liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, şi membra Partidului Liberal, Corina Fusu.

Potrivit lui, „acest lucru a dus la slăbirea capacităţilor profesionale ale Ministerului Educaţiei”.

„Sperăm că noul ministrul Monica Babuc (de la PDM – „I.”) va reuşi să aducă profesionalismul instituţiei la nivelul cuvenit şi va readuce ministerul în albia normalităţii”, a remarcat speakerul, care este vicepreşedinte al Partidului Democrat.

Potrivit lui, efectele implementării noului Cod al educaţiei urmează să fie evaluate în cadrul unei platforme parlamentare, cu participarea Ministerului Educaţiei.

Prim-ministrul Pavel Filip a spus că „aceste greşeli sau mai bine zis nişte lucruri care nu ar trebui să se regăsească în manuale sunt consecinţele ministerului slab”.

„Reforma Guvernului anume spre aceasta a fost orientată, spre îmbunătăţirea situaţiei la minister. Reforma nu înseamnă pur şi simplu reducerea numărului de ministere de la 16 la 9. Este important să creştem eficienţa instituţiilor statului. Greşelile din manuale sunt o consecinţă a activităţii ministerului, căci probleme sunt în întreg domeniul – de la grădiniţe şi până la universităţi”, consideră el.

Potrivit lui, Guvernul şi-a propus să stabilească o viziune foarte clară în domeniul educaţiei pentru a înţelege ce va fi după ce domeniul va primi finanţare suplimentară.

Anterior, la şedinţa comună a Parlamentului şi Guvernului, Candu s-a referit la dificultatea textelor în manualele copiilor pentru clasa a doua şi a menţionat că, „chiar şi după ce a citit de zece ori un text”, el nu a înţeles conţinutul acestuia.

„Cred că trebuie să ai studii academice ca să citeşti ceea ce li se dă copiilor de opt ani”, a spus el.

Speakerul a sugerat să fie invitată Maia Sandu pentru a aduce claritate, iar cineva din sală a spus că ea în acest timp participă la un protest în faţa Agenţiei Naţionale pentru reglementare în Energetică.

„Când se va elibera, să o rugăm să vină”, a spus Andrian Candu.

Monica Babuc a amintit că manualele au fost aprobate pe timpul când ministerul era condus de Sandu, iar mai multe dintre ele au fost reeditate în timpul mandatului Corinei Fusu.

De asemenea, ea a menţionat că problema constă nu numai în dificultatea sarcinilor sau textelor, dar şi în greşeli elementare, mai ales în manualul de geografie.

Mai târziu, Maia Sandu i-a răspuns lui Andrian Candu pe pagina sa de facebook.

„Cei care îngroapă educația și își doresc o societate dezinformată pentru a o putea conduce cum doresc, a comite abuzuri fără să fie sancționați, se lansează în aprecieri ironice despre dificultatea manualelor școlare. Reprezentanții PD-ului, dimpotrivă, știu doar un singur vinovat de tot ce se întâmplă în țară, iar de rezolvat lucruri serioase nici nu au de gând și nici nu sunt în stare. Dacă vor o discuție serioasă pe tema educației, cu soluții reale, îi invităm la o dezbatere publică”, a declarat Sandu

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.02.08 12:06 Grigorie
    Sunt si eu de acord - Monica Babuc asta nu Fusu...
  2. 2018.02.08 15:57 David
    Candu totdeauna stie ce trebue sa face si cum trebue sa face.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.