Social

CEDO A ÎNCEPUT EXAMINAREA DOSARULUI LUI VALERIU BOBOC, CARE A DECEDAT ÎN TIMPUL DEZORDINILOR DIN APRILIE 2009

09 februarie, 2018

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a informat Guvernul Moldovei despre începerea examinării dosarului lui Valeriu Boboc, tânărul care a murit în timpul dezordinilor din noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Curta a început și examinarea a alte șase dosare ce țin de abuzuri din partea polițiștilor și angajaților penitenciarelor.

Surse din cadrul Asociației pentru Drepturile Omului „Promo-LEX” au comunicat pentru INFOTAG că CEDO a început să examineze plângerile a încă șase cetățeni ai Moldovei, care consideră că le-au fost încălcate drepturile la libertate și inviolabilitatea personală.

Apărătorii drepturilor omului au comunicat că, de exemplu, cetățeanul Nițu s-a plâns la CEDO de abuz de putere din partea angajaților penitenciarului. Reclamantul a avut dereglări psihice, iar administrația pușcăriei nu i-a acordat ajutorul medical necesar. El s-a plâns că atunci când a avut atacuri de agresiune, administrația nu l-a mutat într-o celulă separată, ci l-a ținut împreună cu alți deţinuţi, ceea ce a provocat conflicte. De asemenea, forțat i s-au făcut injecţii cu medicamente necunoscute, la administrarea cărora el nu şi-a dat acordul.

În opinia avocatului „Promo-LEX”, Vadim Vieru, problemele din cazul lui Nițu se aseamănă cu cele depistate în cazul lui Andrei Brăguța.

INFOTAG precizează: Valeriu Boboc în vârsta de 23 de ani a decedat din cauza leziunilor obținute în timpul acțiunii de protest din 7 aprilie în Piața Marii Adunări Naționale, în timpul confruntărilor cu poliţia. Pe 7 aprilie 2010, preşedintele în exerciţiu, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, i-a acordat post mortem „Ordinul Republicii”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.02.12 11:25 Oleg
    Ear statu trebue sa plateste bani, chit se poate?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.