Social

PARLAMENTUL A SIMPLIFICAT PROCEDURA DE DIVORŢ

16 februarie, 2018

În baza acordului comun al soţilor, căsătoria va putea fi desfăcută de către organul de stare civilă. Parlamentul a votat, în şedinţa de joi, modificarea şi completarea unor acte legislative, în lectură finală.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în baza acordului comun al soţilor, în cazurile în care între aceştia nu există litigii referitoare la partajul proprietăţii comune devălmăşie, la întreţinerea, educaţia şi domiciliul copiilor minori comuni sau cu referire la întreţinerea unuia dintre soţi, căsătoria va putea fi desfăcută de către organul de stare civilă în a cărui rază teritorială se află domiciliul unuia dintre soţi.

Totodată, dacă soţii au copii minori comuni şi nu au ajuns la un acord privind domiciliul, educaţia sau modul de întreţinere a acestora, sau în lipsa acordului la divorţ al unuia dintre soţi, desfacerea căsătoriei va avea loc pe cale judecătorească.

Noile modificări prevăd şi completarea Codului de procedură civilă al Republicii Moldova cu un articol nou cu referire la depunerea documentelor prin intermediul Programului integrat de gestionare a dosarelor. Astfel, cererile de chemare în judecată, cererile de apel, de recurs, de revizuire, de eliberare a ordonanţelor judecătoreşti şi oricare alte cereri sau acte procedurale pot fi depuse în instanţa de judecată prin intermediul Programului integrat de gestionare a dosarelor, care este unic pentru întreg sistemul judecătoresc din Republica Moldova. În aceste cazuri, cererea trebuie să fie semnată cu semnătura electronică avansată calificată, iar actele anexate la ea se introduc în Programul integrat de gestionare a dosarelor sub formă de documente electronice semnate la fel cu semnătură electronică avansată calificată. La depunerea actelor prin intermediul noului Program se va anexa obligatoriu dovada semnăturii electronice, conform legislaţiei.

Alte completări prevăd că participantul la proces care nu se poate prezenta în şedinţa de judecată din cauză că se află peste hotarele Republicii Moldova, execută pedeapsa în penitenciarele din ţară, din cauza dizabilităţilor locomotorii sau internării într-o instituţie medicală va putea fi audiat prin intermediul videoconferinţei, la cerere sau din oficiu. Audierea prin intermediul videoconferinţei a participantului la proces va avea loc, după caz, din sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular al Republicii Moldova, al instituţiei penitenciare, al instituţiei medicale, de asistenţă socială, al autorităţii tutelare sau al organelor de probaţiune, care dispun de mijloace tehnice corespunzătoare şi verifică identitatea participantului.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.02.16 12:11 Dron
    Acuma statistica divorturi sa dubleaza la noi in Moldova.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.