Social

SERVICIUL DE SALUBRIZARE ÎN ȘAPTE SATE DE LA NORDUL MOLDOVEI FUNCȚIONEAZĂ ANEVOIOS – ADR NORD

20 februarie, 2018

Serviciul de salubrizare în satele Singureni, Corlăteni, Grinăuți, Recea, Răcăria, Aluniș şi Pelinia din raioanele Rîşcani şi Drochia funcționează anevoios.

Surse din cadrul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord au relatat pentru INFOTAG că, deşi serviciul a fost creat la sfârșitul anului 2014 în cadrul proiectului “Sistemul de colectare și transport al deșeurilor menajere” din aceste localităţi, cu un buget de peste 7 mil. lei, dintre care 1,2 mil. lei au fost oferiţi de Guvernul Germaniei, acest mecanism continuă să funcționeze anevoios din cauza rău-platnicilor și a numărului mic de contracte încheiate cu cetățenii.

Potrivit datelor ADR Nord, cea mai alarmantă situație se atestă în satul Pelinia, unde, din cele 3006 de gospodării, doar 700 (23,28%) au încheiat până în prezent contracte cu întreprinderea de salubrizare creată în cadrul proiectului.

Despre problemele de funcționare a serviciului de colectare a deșeurilor în cele șapte localități s-a discutat luni, în cadrul unei ședințe speciale organizată în incinta ADR Nord. La întrunire au fost invitați primarii localităților rurale, precum și directorul SRL „Salubricom-Expert”, Dorel Verhovețchi.

Directorul întreprinderii a spus că „suma totală a datoriilor cetățenilor față de întreprindere se cifrează la 206 mii lei, iar semnarea contractelor de prestare a serviciilor cu sătenii bate pasul pe loc”.

Directorul ADR Nord, Vitalii Povonschii, a atenționat că problemele serviciului de colectare și depozitare a deșeurilor în cele șapte localități sunt serioase și i-a îndemnat pe aleșii locali să se implice activ în soluționarea acestora.

Șeful Secției managementul proiectelor a ADR Nord, Constantin Bândiu, a menționat că proiectul de gestionare a deșeurilor trebuia să servească drept exemplu pentru alte localități din regiune, însă timpul a arătat că autoritățile locale nu au depus suficient efort ca sistemul să funcționeze așa cum s-a planificat. El s-a arătat indignat de faptul că „Salubricom-Expert", care prestează servicii de colectare și depozitare a deșeurilor, încă nu are un regulament de funcționare, document care trebuia să fie adus la cunoștința cetățenilor deserviți.

Participanții la ședință au căzut de acord că situația pune în pericol funcționarea întregului sistem de gestionare a deșeurilor în cele șapte localități, acest fapt necesitând implicarea fermă a autorităților locale. Astfel, până la sfârșitul acestei săptămâni, primarii urmează le prezinte specialiștilor ADR Nord informații despre dificultățile ce împiedică buna funcționare a serviciului și un plan de redresare a situației. În acest sens, primarii pot beneficia de asistența ADR Nord și a consultanților regionali ai GIZ, astfel încât în decurs de trei luni problemele serviciului de colectare și depozitare în cele șapte localități să fie soluționate.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.