Social

FOSTUL DEPUTAT CHIRIL LUCINSCHI A FOST CONDAMNAT LA 5,5 ANI DE ÎNCHISOARE PENTRU ESCROCHERII FINANCIARE

04 aprilie, 2018

Fostul deputat Chiril Lucinschi a fost condamnat la cinci ani şi şase luni de închisoare într-un penitenciar de tip semi-închis. Potrivit agenţiei INFOTAG, sentinţa a fost pronunţată miercuri de judecătoarea Elena Cojocari de la Judecătoria Chişinău (sediul Buiucani).

Pe numele său a fost aplicată o amendă de 27 500 de lei pentru fals în declarații, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de patru ani. Totodată, instanța a dispus confiscarea mai multor bunuri care aparţin fostului deputat și restituirea prejudiciului cauzat. Până la examinarea deciziei în a doua instanţă, Lucinschi rămâne în libertate. El fost eliberat de sub arest la domiciliu, fiind pus sub control judiciar, şi nu are voie să părăsească teritoriul țării.

Procurorul de caz, Eugen Rurac, s-a declarat mulţumit de sentinţă, subliniind importanţa faptului că „va fi recuperat prejudiciul cauzat bugetului”. Anterior, procurorul a solicitat o pedeapsă cu închisoare pe un termen de şase ani şi jumătate.

Chiril Lucinschi a calificat decizia instanţei drept „absolut ilegală”.

„Eu cred că sentința era deja pregătită și nu a fost scrisă aici, dar în altă parte. Este un verdict absolut ilegal. Noi am venit și am prezentat probe, astfel că învinuirile nu s-au adeverit. Este vorba de un dosar fabricat, legat de activitatea mea politică. Sentința va fi atacată la Curtea de Apel”, a spus Lucinschi.

După cum a informat anterior INFOTAG, fiul fostului preşedinte al Moldovei, Petru Lucinschi, fostul deputat Chiril Lucinschi a fost arestat la 25 mai 2017, fiind acuzat de spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Până în prezent el s-a aflat în arest la domiciliu.

Procurorii afirmă că ostul deputat, fiind gestionarul şi beneficiarul efectiv al companiilor Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency, având scopul dobândirii mijloacelor băneşti sustrase prin fraudă din sistemul bancar al RM, împreună cu persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani în mai multe circumstanţe.

În intervalul anilor 2012-2014, mai multe companii off-shore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanţă, au transferat companiei nerezidente IPA International Project Agency, cu conturi deschise în Liechtenstein, 440 000 de dolari. Analizând traseul banilor, s-a constatat că aceştia provin din creditele neperformante, sustrase în acea perioadă de la BEM, Unibank şi Banca Socială prin intermediul unor companii off-shor.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.04.05 09:31 Elena
    Nu cred ca este corect asa hotarire, de loc!
  2. 2018.04.05 09:35 Efim
    U obshestva net oshushenia cito on vinovat.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.