Social

GUVERNUL A APROBAT UN PROIECT DE LEGE CE PREVEDE MAJORAREA AMENZILOR

19 aprilie, 2018

Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Codului contravenţional al Republicii Moldova. Potrivit agenţiei INFOTAG, amendamentele vor contribui la prevenirea săvârșirii contravențiilor, prin majorarea sancțiunilor, diminuarea riscurilor de corupție în cazul contravențiilor aplicate șoferilor, dar și la eliminarea încălcării unor drepturi constituţionale ale persoanei.

Potrivit noilor modificări, pentru alertele false la serviciile specializate amenda se dublează, astfel încât vinovații vor achita până la 3000 de lei, față de 1500, cât este acum sancțiunea.

De asemenea, vor fi pedepsiți cei care tulbură liniștea după ora 18:00 și până la 8:00. Până acum erau amendați cei care făceau zgomot în intervalul 22:00-7:00.

În urma modificărilor, cei care au încălcat legea vor putea achita jumătate din amenda stabilită în trei zile lucrătoare, nu în 72 de ore, așa cum era până acum, pentru a clarifica situațiile în care încălcarea era comisă în zile de odihnă. Pentru unele contravenții, șoferilor care vor plăti integral amenda în 3 zile nu le vor fi aplicate puncte de penalizare.

Totodată, va fi simplificat procesul de constatare a contravențiilor. Dacă persoana își recunoaște vina sau nu mai este nevoie de acumulare de probe, agentul constatator nu va mai încheia proces-verbal, iar sancțiunea va fi aplicată în baza unei decizii.

Modificările prevăd și sancțiuni mai dure pentru abuzurile comise de către părinți sau reprezentanți legali contra copiilor, dar și pentru atentarea la sănătate. De asemenea, pentru admiterea încălcărilor în activitatea lor, vor putea fi atrași la răspundere membrii organelor colegiale de decizie.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.04.19 15:12 Jora
    Poate asa si trebue?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.