Social

PARLAMENTUL VA EXTINDE LISTA PERSOANELOR CARE POT BENEFICIA DE PROGRAMUL IPOTECAR „PRIMA CASĂ”

15 iunie, 2018

Parlamentul va extinde lista persoanelor care pot beneficia de programul ipotecar „Prima casă”. Potrivit agenţiei INFOTAG, deputaţii au aprobat vineri, în prima lectură, un proiect de modificare și completare a unor acte legislative în acest sens.

Potrivit proiectului, la programul de stat ”Prima casă” vor putea aplica și persoanele care nu dețin în proprietate exclusivă sau cu alți membri ai familiei o locuință cu o suprafață locuibilă de peste 6 metri pătraţi pentru fiecare membru al familiei.

Noile modificările prevăd, de asemenea, ca proprietarii unor locuințe din localitățile rurale ca urmare a moștenirii sau a actului de donație și care nu sunt folosite de către aceștia, la fel, să fie considerați eligibili. Excepție vor face doar cazurilor deținerii cu drept de proprietate a unor locuințe din localitățile rurale din componența municipiului Chișinău.

Prin acest proiect de lege se mai propune precizarea perioadei de calculare a comisionului de garantare, și anume din prima zi de acordare a creditului beneficiarului Programului și până la achitarea integrală a creditului, iar în caz de executare a garanției de stat – până la vânzarea locuinței ipotecate.

Totodată, se va completa Codul fiscal și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 în scopul susținerii persoanelor beneficiare de compensații bănești acordate din bugetul de stat participanților la Programului de stat „Prima casă”. Se propune ca sumele compensației bănești acordate din bugetul de stat să constituie surse de venit neimpozabile pentru beneficiari și, respectiv, aferent acestora nu se vor calcula contribuții de asigurări sociale de stat obligatorii și primele de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, a spus că a propus extinderea listei posibililor beneficiari ai programului încă de la începerea activității în comisie asupra proiectul de program. El a mai spus că, până în prezent, peste 160 de persoane au semnat contractul de obținere a unui credit ipotecar în cadrul programului „Prima casă”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.06.15 18:13 Svetlana
    Este un pas corect, noi toti in Moldova suntem egali...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.