Social

PERSOANELE CU DIZABILITĂȚI DE LA UN CENTRU DE REABILITARE SUNT INSTRUITE SĂ CULTIVE LEGUME PE BAZA DE BIOHUMUS

18 iunie, 2018

Circa 100 de persoane cu dizabilități de la Centrul de Reabilitare „Speranţă şi Sănătate” din capitală sunt instruite să cultive legume pe bază de biohumus, în cadrul proiectului „Agroecologia inteligentă în oraș”. Acesta este realizat de Asociația pentru Protecția și Restabilirea Echilibrului Ecologic „Pomul Vieții”, cu sprijinul financiar al Programului de Granturi Mici al Facilităţii Globale de Mediu, implementat de PNUD.

Solicitată de agenția INFOTAG, reprezentanta proiectului, Lilia Curchi, a comunicat că pacienții centrului participă la organizarea producției de îngrășăminte organice și utilizarea acesteia pentru cultivarea pe tot parcursul anului a produselor ecologice (ceapă, spanac, arugula, mărar, pătrunjel, salată, ridiche, roșii).

„Una dintre ideile proiectului este că produsele cultivate prin instalarea de rafturi speciale şi fito-iluminat special vor fi folosite și în cadrul unui proiect social care include integrarea persoanelor cu dizabilități în activități sociale, și anume: persoanele cu dizabilități mintale care vor participa la pregătirea și livrarea meselor către cetățenii săraci”, a spus ea.

Potrivit ei, proiectul abordează o serie de probleme cheie de mediu pe care le întâmpină oamenii din oraș: o cantitate imensă de deșeuri care contribuie la creșterea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă, lipsa unor alimente de calitate care afectează sănătatea oamenilor.

„Implementarea proiectului va reduce cu 70% deșeurile din bucătărie și va permite grupurilor vulnerabile ale populației (sărace și cu dizabilități) să aibă acces la produse alimentare de calitate, benefice pentru sănătate. Ulterior, autorități locale vor fi invitate să analizeze astfel de proiecte, ca să le introducă și la nivel național”, a comunicat specialistul.

INFOTAG precizează: Proiectul durează din mai 2017 și până la sfârșitul lui iulie 2018 și vizează reducerea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă, organizarea de lecții ecologice, informarea gospodăriilor familiale cu privire la practicile agricole de succes adaptate la schimbările climatice, utilizarea produselor ecologice în mediul urban, precum și integrarea grupurilor social vulnerabile și a persoanelor cu dizabilități. În prezent, îngrășământul prețios (biohumus) este considerat unul dintre cele mai naturale îngrășăminte organice.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.