Social

CU SUSŢINEREA GUVERNULUI LITUANIEI, ÎN MOLDOVA VA FI IMPLEMENTAT UN PROIECT DE CONSOLIDARE A CAPACITĂŢILOR ANSA

19 iunie, 2018

Cu susţinerea Guvernului Lituaniei, în Moldova va fi implementat un proiect de consolidare a capacităţilor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) în domeniul exportului cărnii de pasăre și ouălor în UE. Potrivit agenţiei INFOTAG, proiectul a fost lansat luni la Chişinău.

Ambasadorul Lituaniei în Moldova, Rimantas Latakas, a menţionat că proiectul este implementat de ANSA în parteneriat cu Institutul Național pentru Analiza Riscurilor în domeniul Alimentar și Veterinar al Republicii Lituania și al Serviciul Alimentar și Veterinar de Stat al acestei ţări.

„Scopul proiectului constă în acordarea asistenței Guvernului Republicii Moldova pentru armonizarea măsurilor sanitare și fitosanitare cu cerințele legale ale UE. Aceasta prevede implementarea legislației necesare, sporind oportunitățile pentru producătorii moldoveni de mărfuri alimentare și agricole de a exporta în Uniunea Europeană”, a remarcat diplomatul lituanian.

Potrivit proiectului, specialiștii din cele două ţări vor realiza în comun un şir de activităţi, în conformitate cu cerințele de certificare, comercializare și etichetare a cărnii de pasăre și a ouălor. Vor organiza controale oficiale și audit, bazate pe riscuri. De asemenea, experții lituanieni vor sprijini colegii moldoveni în evaluarea conformității unității de producție a cărnii de pasăre și a ouălor cu normele UE. Specialiştii din Lituania vor contribui și la dezvoltarea capacităților Centrului Republican de Diagnostic Veterinar al RM în identificarea și serotipizarea salmonellei.

Totodată, în Lituania vor fi organizate vizite de studiu pentru specialiștii din Moldova la autoritățile competente și unități pentru producția de carne de pasăre și de ouă.

„Credem că implementarea acestui proiect va duce la îmbunătățirea capacităților de export al produselor alimentare și produselor agroalimentare din Moldova către UE și alte țări”, a subliniat directorul general al ANSA, Gheorghe Gaberi.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.