Social

GUVERNUL A RESPINS INIȚIATIVA PREȘEDINTELUI PRIVIND ORGANIZAREA CURSURILOR GRATUITE PENTRU STUDIEREA LIMBII DE STAT

21 iunie, 2018

Guvernul a respins inițiativa Președintelui Igor Dodon privind organizarea cursurilor gratuite pentru studierea limbii de stat pentru persoane care doresc să obțină cetățenia Moldovei.

Potrivit agenției INFOTAG, inițiativa legislativă obligă statul să organizeze cursuri de învăţare a limbii de stat în nordul, centrul și sudul țării, inclusiv prin intermediul unei platforme online.

Ministrul Justiției, Victoria Iftodi, a spus că inițiativa nu poate fi susținută, deoarece în aceasta nu sunt specificate criterii clare pentru selectarea persoanelor cărora li se va oferi posibilitatea de a învăța limba.

Ea a remarcat și lipsa sursei de finanțare, iar lipsa criteriilor de selectare face ca Guvernului să îi fie mai greu să calculeze costurile estimate.

Consilierul președintelui, Maxim Lebedinschi, a menționat că proiectul de lege prevede o perioadă de tranziție, astfel încât Ministerul Finanțelor să poată calcula costurile estimate până pe 1 ianuarie 2019 și să găsească o sursă de finanțare.

Vicepremierul pe Integrare Europeană, Iurie Leancă, a subliniat că în proiectul de lege persistă o anumită discriminare, deoarece statul îi va pregăti gratuit pe străini, în timp ce în țară există o mulțime de cetățeni care nu vorbesc limba de stat.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.06.21 11:46 Fima
    Cred ca sa cum spune dl Filat este mai corect si bine.
  2. 2018.06.21 11:49 Grigore
    Este pacat ca opozotia nu recunoaste ca dl Filip a stabilit situatia, anume i cetorul bancar si financiar.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.