Social

DIN MOLDOVA A FOST EVACUAT PENULTIMUL LOT DE PESTICIDE

22 iunie, 2018

Vineri, din Moldova a fost evacuat penultimul lot de pesticide pentru a fi nimicite în Polonia, în cadrul Proiectului Fondului de Încredere NATO/PpP privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase din Moldova.

Potrivit agenției INFOTAG, este vorba de 80 de tone de pesticide din satul Zagarancea, raionul Ungheni.

În cadrul ceremoniei, șefa Secției Relații Militare J5, Direcția de planificare strategică din cadrul Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Mariana Grama, a spus că aceste pesticide au fost acumulate și aduse din întreg raion în perioada 2006-2007.

„Aceste pesticide au fost colectate din 13 localități ai raionului și acum putem declara orașul Ungheni fără deșeuri de pesticide care prezintă un risc imens pentru viața oamenilor”, a spus ea.

Potrivit ei, înainte de a fi evacuate, pesticidele sunt împachetate în saci speciali, iar militarii care efectuează evacuarea poartă costume speciale, ochelari de protecţie şi mască antigaz.

„Pesticidele sunt încă din perioada sovietică, iar 28 iunie va intra în istoria țării, fiindcă din Moldova vor fi evacuate ultimele două camioane de pesticide din depozitul Alexăndreni, raionul Sângerei”, a spus Grama.

INFOTAG precizează: Evacuarea pesticidelor face parte din proiectul finanţat de 18 state membre şi partenere NATO, implementat de Ministerul Apărării. Valoarea totală a proiectului este de peste 3 mil. de euro. În perioada anilor 2003-2010 au fost colectate 7,2 de mii de tone de pesticide din gospodăriile agricole şi stocate în 37 de depozite.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.06.24 13:31 David
    La sfirsit... Acum sa avem Moldova curata fara pesticide.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.