Social

PARLAMENTUL A CONSTATAT MAJORAREA NUMĂRULUI DE CAZURI DE SUICID

05 iulie, 2018

Numărul cetăţenilor Moldovei care au încercat să se sinucidă este în creştere. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta a comunicat, joi, deputatul Partidului Socialiştilor (PSRM), Vladimir Odnostalco, care a prezentat în Parlament raportul comisiei speciale privind elaborarea amendamentelor legislative pentru combaterea fenomenului suicidului.

El a menţionat că, în anul 2015, 697 de persoane, inclusiv 103 minori au încercat să se sinucidă, iar în 2016 numărul sinuciderilor a crescut până la 815, dintre care 132 au fost copii.

Potrivit raportului, în 2016, 384 de adulți au încercat să se spânzure, 170 – să-şi provoace traume incompatibile cu viața, 31 – să se înece, iar alți 205 au ales alte metode. Copiii aleg un alt mod de a muri: utilizarea medicamentelor – 78, traume fizice – 35, aruncare de la înălțime – 12, inhalarea substanțelor toxice – 4, înec – 1.

Deputatul a remarcat că majoritatea tentativelor sunt făcute de copii cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani, însă recent a apărut problema sinuciderii în rândul persoanelor de peste 70 de ani.

„Printre cauzele care au determinat maturii la suicid sunt situaţiile de conflict familial, bolile incurabile, dragostea neîmpărtăşită, gelozia și situaţia financiară precară a familiei, dar şi programul de studii supraîncărcat, lipsa atenţiei părinteşti pentru copii. Această ultimă cauză este o problemă complexă pentru Moldova, în condiţiile în care părinţii pleacă masiv din ţară, iar copiii rămân în cel mai bun caz cu bunicile. Circa 65% din cazurile de suicid sunt condiţionate de factorul familial”, a menţionat Odnostalco.

El a spus că, potrivit rezultatelor unui studiu efectuat de Organizația Mondială a Sănătății, 3% dintre studenții cu vârsta cuprinsă între 19 și 24 de ani au încercat să se sinucidă.

„Majoritatea sinuciderilor în rândul adulților și copiilor sunt comise de locuitorii din mediul rural, deoarece viața este mult mai complicată acolo și toți factorii se acumulează anume aici, fapt ce se soldează cu un astfel de rezultat trist”, a spus deputatul.

El a spus că, pentru a rezolva problema sinuciderii, Guvernul trebuie să întreprindă un şir de măsuri imediate, în special în ceea ce privește formarea specialiștilor care ar putea oferi sprijin psihologic persoanelor expuse riscului. De asemenea, este necesară şi lupta cu paginile de Internet care promovează sinuciderea în rândul adolescenților.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.07.06 12:23 Nina
    Asta sa arata ce nivel de trai noi avem in Moldova.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.