Social

IMPLEMENTAREA ACȚIUNILOR PLANIFICATE PRIVIND REFORMA ADMINISTRAȚIEI PUBLICE SE REALIZEAZĂ CU ÎNTÂRZIERI– EXPERȚI

18 iulie, 2018

Implementarea acțiunilor planificate privind reforma administrației publice pentru 2016-2020 se realizează cu întârzieri și abateri de la Planul de acțiuni. Potrivit agenției INFOTAG, concluzia a fost făcută de către experții Institutului Transparency International Moldova, în cadrul prezentării studiului „Monitorizarea implementării reformei administrației publice și a distribuției resurselor”.

Potrivit experților, pentru perioada iunie 2017 – mai 2018 au fost planificate spre realizare 20 acțiuni, dintre care doar patru au fost realizate. Reorganizările ministeriale realizate în prima etapă de implementare a reformei nu au dus deocamdată la efectul scontat și nu au avut impactul așteptat asupra realizării celorlalte acțiuni planificate de strategie.

Astfel, în procesul de reorganizare și comasare a ministerelor, unele domenii cu competențe de contrabalanță (de exemplu, agricultura și mediul, medicina și asistența socială) au ajuns să fie gestionate de un singur minister, ceea ce generează contradicții de conlucrare. Nu a fost elaborat mecanismul de evaluare a necesităților și costurilor care ar argumenta constituirea și reorganizarea autorităților și instituțiilor publice.

Metodologia de autoevaluare a autorităților și instituțiilor publice nu a fost elaborată. În contextul reorganizărilor au fost create o serie de entități noi, a căror activitate este invizibilă pentru publicul larg (de exemplu, Centrul de Implementare a Reformelor, Corpul de Control al prim-ministrului).

În cadrul studiului au fost formulate recomandări, printre care actualizarea Planului de acțiuni, asigurarea transparenței procesului de implementare a Strategiei, în special publicarea rapoartelor semestriale și anuale privind implementarea acesteia.

Studiul a fost elaborat de Institutul de Dezvoltare Urbană și Transparency International-Moldova în cadrul proiectului „Consolidarea statului democratic și de drept: contribuția societății civile”, susținut financiar de Ambasada Olandei prin Programul Fondului de Responsabilitate.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.07.18 19:00 Fima
    De ce atunci FMI si Banca Mondiala da banii?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.