Social

UN GRUP DE MAME TINERE CER MINISTERULUI SĂNĂTĂŢII SĂ IA MĂSURI PENTRU COMBATEREA DIAGNOZELOR FALSE LA COPII

13 august, 2018

Un grup de mame tinere cer Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale să ia măsuri pentru combaterea practicii nocive prin care medicii pun intenţionat copiilor diagnoze greşite pentru a obţine finanţare suplimentară şi prescriu antibiotice nemotivat.

Potrivit agenţiei INFOTAG, părinţii şi-au exprimat nemulţumirea în acest sens luni printr-o acţiune de protest în faţa ministerului. La acţiune au participat câteva zeci de mămici cu copii. Unele dintre ele au venit cu tricouri pe care scris „Stop diagnozelor false!” şi cu pancarte cu mesajele „Vreau să trăiesc sănătos!, Vreau să trăiesc bine!”.

Unul dintre organizatoarele protestului, fondatoarea comunității on-line pentru mame Ask a Mom, Alicia Valcov, a spus că părinții sunt nemulțumiți de rezultatele anchetei interne în cadrul ministerului și nu încredere în ea. Potrivit ei, medicii prescriu copiilor antibiotice înainte de a primi rezultatele analizelor, iar părinții nu sunt informați despre diagnoză și metoda de tratament care va fi aplicată copilului.

„Deseori, se fac presiuni şi se strigă la părinţi, iar atunci când pun întrebări, li se spune că nu este treaba lor. Vrem ca investigarea cazurilor de abuz să se facă deschis, deoarece aceste cazuri nu sunt inventate. M-am confruntat personal cu asemenea situaţie de două ori. Am încredere mai mult în mămici decât în minister, care spune că totul este bine”, a spus ea.

Alicia Valcov a menţionat că un grup de iniţiativă al părinţilor a întocmit o petiţie, care, timp de o lună, a fost deja semnată de circa 4 mii de persoane, care cer încetarea practicii de a prescrie nemotivat antibiotice la copii şi de a pune diagnoze false.

Părinții au mers să se întâlnească cu conducerea ministerului, după care secretarul de stat Rodica Scutelnic a comunicat jurnaliştilor că părţile au reușit să ajungă la anumite înţelegeri.

„Una dintre problemele abordate de părinți este comunicarea ineficientă dintre medici și părinți. Noi am propus grupului de mame să-și delege reprezentanții care vor fi incluși într-un grupul de lucru special privind revizuirea protocoalelor clinice naționale pentru a îmbunătăți cultura comunicării între părinți, pacienți și medici”, a spus ea.

Secretarul de stat a menționat că ministerul se ocupă de revizuirea politicilor în domeniul antibioticelor și a propus mamelor să participe în calitate de observatori la acest proces.

„De asemenea, am convenit că mamele vor prezenta ministerului cazuri concrete de stabilire a diagnozelor false. După verificarea acestor cazuri, vom prezenta rezultate concrete”, a promis ea.

Anterior, ministerul a negat declarațiile medicului pediatru Mihai Stratulat precum că în spitalele din capitală copiii primesc diagnoze false pentru a obține finanțare suplimentară. Potrivit ministerului, o comisie specială a verificat arhivele spitalelor pentru perioada 2016-2018 și nu a depistat nicio încălcare, precum și cazuri de spitalizare și de administrare nejustificată a antibioticelor.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.08.13 16:44 Nina
    Din nefaracire avem si asa fel de probleme.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.