Social

ACTIVIŞTII CIVICI AU CONSTATAT UN ŞIR DE NEREGULI ÎN PROCESUL ACHIZIŢIILOR PUBLICE LA PRIMĂRIA ORHEI

14 august, 2018

Procesul achiziţiilor publice la Primăria Orhei nu este suficient de transparent. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta se menţionează într-un raport de monitorizare a achiziţiilor publice, prezentat marţi de experţii Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul.

În document se menţionează că Primăria Orhei se numără printre cei mai mari operatori de resurse publice din republică, deoarece bugetul ei prevede pentru achiziții publice circa 25 mil. lei.

„Din anul 2015, Primăria Orhei nu a prezentat niciun raport de activitate; nu a prezentat societăţii niciun fel de informații privind rezultatele auditului intern; nu au a publicat pe pagina sa nicio declarație privind buna guvernanță; nu se știe dacă Inspectoratul Fiscal a efectuat vreun control; ultima dată Curtea de Conturi a desfăşurat un audit pentru anul 2014”, se arată în raport.

Autorii consideră că, din aceste motive, societatea civilă ar trebui să monitorizeze activitatea Primăriei, în special referitor la achizițiile publice.

Documentul subliniază că, timp de trei ani, la rubrica „Achiziții publice" a site-ului Primăriei au fost publicate opt informații, dintre care doar șase se referă direct la achiziții publice. Planul de achiziții a apărut pentru prima dată în acest an, abia pe 15 mai, când 80% din achizițiile pentru acest an au fost deja realizate. În plus, în 2016-2018, pe site-ul Primăriei nu au existat rapoarte privind efectuarea vreunui control asupra executării achizițiilor.

De asemenea, Primăria nu a răspuns solicitării de a include un reprezentant al societății civile în cadrul grupului de lucru privind procedurile de achiziții publice.

Pentru desfăşurarea monitorizării, autorii au folosit surse deschise: paginile oficiale ale Primăriei Orhei, Agenției pentru Achiziții Publice (Buletin de achiziții publice), Registrului achizițiilor publice, Curţii de Conturi, Inspecţiei Financiare și alte surse relevante.

Anterior, autorii au prezentat un raport similar referitor la Primăria rezina, iar în viitorul apropiat va prezenta un raport referitor la Bălți.

Documentul a fost elaborat cu sprijinul Uniunii Europene în cadrul proiectului „Promovarea dezvoltării locale durabile prin utilizarea transparentă a banilor publici“, finanțat de Policy Association for an Open Society din Cehia printr-un grant oferit în cadrul proiectului Partners in Empowerment, finanțat de Comisia Europeană prin Neighbourhood Civil Society Facility.

Săptămâna trecută, președintele partidului Platforma DA, Andrei Năstase, a solicitat Curţii de Conturi să efectueze un audit la Primăria Orhei, condusă de Ilan Şor – un renumit om de afaceri, care este unul dintre principalele persoane include în raportul Kroll privind furtul de bani din sistemul bancar al Moldovei. În opinia sa, prin acţiunile sale, Şor prejudiciază ireparabil bugetului orașului.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.08.14 18:10 Jora
    De unde el primeste atita bani pentru drumuri?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.