Social

COMISIA PENTRU SITUAȚII EXCEPȚIONALE A APROBAT UN PLAN DE ACŢIUNI PENTRU COMBATEREA PESTEI PORCINE

20 septembrie, 2018

Comisia guvernamentală pentru Situații Excepționale a aprobat un plan de acţiuni pentru combaterea pestei porcine africane pe teritoriul Moldovei. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a anunţat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă după şedinţa comisiei, directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Gheorghe Gaberi.

Potrivit lui, a fost discutată situația din mai multe localităţi din sudul ţării, unde, timp de 10 zile, au fost înregistrate 17 focare de boală, fiind depistate cadavre de mistreț, iar analizele de laborator au confirmat că animalele au murit din cauza bolii periculoase.

„Aceasta este o situație alarmantă, având în vedere că în țară a început recoltarea porumbului. Dacă mai înainte cauza apariţiei bolii în Moldova era carnea importată în țară, acum am ajuns la concluzia că maladia s-a răspândit din cauza mistreţilor, dar şi a furajelor. O astfel de situație este în satul Tudora, unde săptămâna trecută au fost uciși 63 de porci, care au fost hrăniţi cu lucernă proaspăt tăiată”, a spus directorul ANSA.

Potrivit lui, acest lucru complică situația, deoarece porumbul, care a fost în contact cu mistreții, va fi folosit pentru hrana animalelor la fermele mari, ceea ce poate duce la o răspândire și mai mare a bolii.

Gaberi a spus că planul de acțiuni conține 23 de măsuri pe care toate instituțiile de stat trebuie să le întreprindă în viitorul apropiat, iar Ministerul Agriculturii urmează să pregătească o hotărâre pentru a reduce populația de mistreți, vulpi și câini sălbatici în sudul republicii.

„A fost discutată o hotărâre conform căreia în localităţile unde au fost înregistrate trei şi mai multe focare trebuie nimicită întreaga populație de porci. Agenţia va oferi compensații pentru animalele ucise. În aceste scopuri vor fi necesari aproximativ 1 milion de lei”, a spus el.

Prim-ministrul Pavel Filip a îndemnat autoritățile responsabile să depună toate eforturile pentru a preveni agravarea situației după scenariul din România, unde au fost deja nimiciţi circa 250 mii de capete de porcine (pentru comparație, în Moldova – 252 de porci), iar acum are loc procesul de lichidare a animalelor la cea mai mare fermă de porci.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.09.20 11:12 David
    Saracii oameni, ce perdari ei au...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.