Social

DEZVOLTAREA FENOMENULUI ŞTIRILOR FALSE ÎN MOLDOVA ŢINE DE INACŢIUNEA AUTORITĂŢILOR – JURNALIST

24 septembrie, 2018

Dezvoltarea fenomenului ştirilor false în Moldova este cauzată de inactivitatea autorităților, susţine jurnalista portalului „Stop Fals”, Lilia Zaharia.

Potrivit agenţiei INFOTAG, luni, la conferință cu tema „Instrumentul influențării alegerilor: știri false, finanțare externă, interpuși”, ea a menţionat că, „în condițiile politizării mass-media şi a influenței din străinătate, ştirile false rămân a fi una dintre cele mai vulnerabile locuri din spațiul media al republicii”.

„De răspândirea știrilor false pe internet se ocupă grupuri întregi de trolli, care practic nu pot fi identificaţi, iar având în vedere faptul că numărul jurnaliștilor care se ocupă de combaterea fenomenului este foarte mic, problema devine și mai acută. Situația se complică de inacțiunea autorităților, care nu iau nicio măsură serioasă în acest domeniu, în ciuda faptului că au instrumentele necesare, cum ar fi o direcţie aparte a Inspectoratului General al Poliției, care să se ocupe de criminalitatea cibernetică”, a spus ea.

Jurnalista a menționat că „activitatea în răspândirea de falsuri creşte mai ales în perioada electorală; de exemplu, în timpul pregătirii pentru alegerile prezidențiale din 2016 au apărut informații false despre candidatul proeuropean Maia Sandu, care cică ar fi trebuit să sprijine 30 de mii de refugiați sirieni care vor sosi în Republica Moldova”.

Politologul român Lucian Dârdală a remarcat faptul că „mediul favorabil pentru răspândirea știrilor false apare în țările în care autoritățile sunt distanțate de societate, ceea ce este actual pentru Republica Moldova”.

Directorul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul, Igor Munteanu, consideră că la dezvoltarea fenomenului contribuie „tradițiile vechi ale clasei politice moldovenești, care s-a ocupat întotdeauna mai mult de dezbinarea societății decât de consolidarea ei, iar Moldova de azi a devenit un adevărat laborator de experimente de folosire a diferite metode ale războiului hibrid”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.09.24 18:40 Grogore
    Cine plaseaza asa fel de informatie trebue sa plateasca amenda mare.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.