Social

ÎN MOLDOVA, MULTE INSTITUŢII MEDIA CONTINUĂ SĂ FOLOSEASCĂ ÎN REPORTAJELE SALE TEHNICI DE MANIPULARE – CJI

10 octombrie, 2018

În Moldova, multe instituţii media continuă să folosească în reportajele sale tehnici de manipulare. La această concluzie au ajuns experţii Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) în cadrul raportului „Elemente de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton (1 iulie – 30 septembrie 2018)”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, miercuri, la o conferinţă de presă, expertul Victor Gotişan a menţionat că „în cadrul studiului au fost analizate programele de știri de la canalele de televiziune Publika TV, Canal 2, Moldova 1, Jurnal TV, Accent TV, NTV Moldova, TV8, PRO TV, precum și materiale de pe portalurile Noi.md, Sputnik.md, Unimedia.info și Kp.md referitor la cele mai importante evenimente din această perioadă: rezoluția Parlamentului European privind Republica Moldova, legea privind amnistia fiscală, protestele de Ziua Independenței, expulzarea cetățenilor turci și numirea a doi miniștri”.

„Unele posturi de televiziune au încercat să combine în baza preferinţelor politice două tehnici de manipulare: a salvatorului naţional, în cazul actorilor politici pe care îi susţin, și a duşmanului intern sau extern, în cazul oponenţilor politici. De asemenea, au fost folosite surse nesigure, precum și metoda selectivă în alegerea știrilor. Astfel, Publika TV a publicat un reportaj despre reacția Parlamentului European intitulat „Rezoluția împotriva Moldovei”, prezentând doar opinia deputaților care nu au sprijinit rezoluția. De asemenea, în material se menţiona că votarea a avut loc cu sala goală, ceea ce nu este adevărat (538 de deputați au participat la şedinţă – „I.”). Jurnal TV, dimpotrivă, s-a concentrat asupra deputaților europeni care au sprijinit documentul. Accent TV în reportajul său s-a axat mai mult pe Igor Dodon ca salvator al viitorului politici externe, prezentând UE într-o lumină negativă. Doar canalele TV8, PRO TV și portalul Unimedia.info au reflectat evenimentul într-o manieră echilibrată și obiectivă”, a spus expertul.

Potrivit lui, „în știrile de la Publika TV și Canal 2, legea privind amnistia fiscală a fost prezentată ca o reformă progresivă, care este susţinută de mediul de afaceri şi majoritatea cetățenilor, iar partidele de opoziție (PAS și Platforma DA) erau prezentate ca duşmani interni, care împiedică schimbarea pozitivă în țară”. Jurnal TV a numit amnistia fiscală drept „legea majorității de la guvernare”, iar Accent TV și NTV Moldova au publicat materiale în care s-a acordat toată atenția opiniei Zinaidei Greceanîi (președinta Partidului Socialiştilor – „I.”) cu privire la această modificare în legislație.

„Protestele de Ziua Independenței, de asemenea, au fost reflectate tendențios: Publika TV și Canal 2 au acordat atenție numai acțiunii Partidului Şor; Jurnal TV, din contra, a menţionat că în privinţa lui Şor este inițiat un dosar penal, iar protestul său este organizat ca o acţiune împotriva celei desfăşurate de mișcarea de rezistență națională ACUM”, a spus Gotișan.

El a menționat că „politizarea înaltă a mass-media este confirmată şi de modul în care a fost reflectată expulzarea cetățenilor turci”.

„La NTV și Accent TV, Igor Dodon a apărut din nou în imaginea de salvator care va face totul pentru a rezolva situația. Iar în știrile Publika TV despre numirea celor doi noi miniștri, Dodon a fost reprezentat drept un duşman intern care împiedică activitatea instituțiilor statului”.

„Având în vedere că se apropie alegerile parlamentare, putem anticipa că utilizarea acestor metode doar se va intensifica în spațiul mass-media din Moldova”, a concluzionat expertul.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.10.11 09:55 David
    Nu avem deja presa libera si independenta de oligarhi...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.