Social

PARLAMENTUL NU A INTRODUS PE ORDINEA DE ZI SUBIECTUL PRIVIND MODIFICAREA DENUMIRII LIMBII DE STAT ÎN CONSTITUŢIE

11 octombrie, 2018

Parlamentul nu a introdus pe ordinea de zi a şedinţelor plenare din această săptămână proiectul de lege privind modificarea Constituţiei în vederea înlocuirii sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”. Potrivit agenţiei INFOTAG, iniţiativa în cauză a venit din partea fracţiunii Partidului Liberal Democrat (PLDM).

Deputatul PLDM, Tudor Deliu, a spus la şedinţa de joi că fracţiunea cere modificarea articolului 13 din Constituție pentru a „restabili adevărul istoric, că limba oficială este limba română”.

„Unele comisii au tărăgănat intenţionat procedura de examinare a acestui proiect de lege, dar până mâine Comisia parlamentară pentru administrație publică și Comisia juridică, care este obligată să se pronunţe abia după primirea tuturor avizelor, va reuşi să examineze proiectul de lege”, a spus el.

Liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, consideră că „adevărul istoric” a fost restabilit după ce liberalii au depus o cerere la Curtea Constituțională.

„Acest lucru este confirmat de Declarația de Independență, care încă de la bun început stipulează că noi suntem români, iar limba noastră este limba română. De aceea, noi nu trebuie să restabilim adevărul istoric, ci să punem în aplicare hotărârea Curții Constituționale, care este obligatorie pentru toate instituțiile de stat”, a spus el.

Deputatul Partidului Socialiştilor, Grigore Novac, a subliniat că proiectul de lege nu are avizul Comisiei juridice, precum și al celorlalte comisii parlamentare obligatorii, „de aceea nu poate fi discutat şi inclus pe ordinea de zi”.

Șeful Comisiei juridice, Ion Creangă, a remarcat că proiectele de lege de modificare a Constituției nu pot fi incluse pe ordinea de zi fără a avea avizul tuturor comisiilor parlamentare.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că Comisia parlamentară pentru administrația publică și Comisia juridică vor examina proiectul de lege săptămâna viitoare. Potrivit lui, abia după aceea se va putea examina subiectul introducerii pe ordinea de zi a amendamentelor la Constituție cu privire la modificarea articolului 13, care stipulează denumirea limbii de stat în Republica Moldova.

Anterior, facțiunile PL și PLDM au declarat că ar putea vota pentru includerea în Constituție a prevederii referitor la integrarea europeană doar cu condiția ca majoritatea parlamentară să voteze pentru modificarea denumirii limbii de stat în Constituție. La rândul său, Partidul Democrat a inclus pe ordinea de zi a şedinţelor din această săptămână amendamentul la Constituția privind integrarea europeană.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.