Social

DEPUTATUL CONSTANTIN CODREANU: „EPISCOPIA DIN MOLDOVA A AȘA-ZISEI PATRIARHII A KIEVULUI TREBUIE OFICIAL DESFIINȚATĂ”

18 octombrie, 2018

Deputatul Partidului Mișcarea Populară (PMP) din România, Constantin Codreanu, originar din Moldova, consideră că Biserica Ortodoxă Română trebuie să discute cu Patriarhia de la Constantinopol despre desființarea oficială a episcopiei din Moldova a așa-zisei Patriarhii a Kievului.

Potrivit agenției INFOTAG, el a vorbit miercuri în Camera Deputaților, despre hotărârea Patriarhiei de la Constantinopol din 11 octombrie de a acorda autocefalie Bisericii Ucrainei.

„Cei jumătate de milion de români ortodocși din Ucraina s-au pomenit din nou între două focuri și, dacă nu revin în sânul Bisericii Ortodoxe Române, de unde au fost smulși de criminalul Stalin și uzurpatoarea Patriarhie Rusă, riscă să devină o victimă ușoară a ucrainizării forțate prin biserică”, a spus Codreanu.

Potrivit lui, „cele 126 de biserici ortodoxe românești actuale din Ucraina ar urma să aibă în scurt timp soarta celor 77 de școli românești amenințate de tăvălugul ucrainizării forțate”.

„Populația Ucrainei este pluriconfesională și multietnică, iar statul ucrainean nu-i poate opri pe românii din actualele ei frontiere să revină în comuniunea Bisericii Române, dacă aceștia și-o doresc, în condițiile în care Biserica Rusă nu-i poate apăra de ucrainizare, cum nu-i poate apăra nici pe cele 10 milioane de etnici ruși din Ucraina”, susține deputatul.

În opinia lui, „războiul bisericesc dintre Rusia kieveană și Rusia moscovită nu se termină aici. Moscova demonstrează că nu mai poate controla bisericește Ucraina și nici nu poate acorda protecție efectivă minorității etnice ruse din Ucraina. Astfel, adânc frustrată, Moscova a ales calea autoizolării”.

„Agrearea ideii de autocefalie pentru ortodocșii ucraineni presupune însă și dreptul ortodocșilor români din Ucraina de a reveni la sânul Bisericii Ortodoxe Mame. Acum e momentul”, a conchis Codreanu.

INFOTAG precizează: pe 11 octombrie, Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol a acordat autocefalie Bisericii Ucrainei. După aceasta, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, a recunoscut imposibilă comunicare euharistică cu Constantinopolul în viitor.

Eparhia Ortodoxă a Moldovei de Est este eparhia Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei de la Kiev, care acoperă teritoriul Republicii Moldova. Centrul eparhial este Chișinău. Episcopul de conducere este episcopul mănăstirii Condrița, Filaret (Pancu).

Până în prezent, autoritățile Moldovei nu au înregistrat nicio comunitate a Patriarhiei de la Kiev. Și, deși Filaret (Pancu) este episcopul mănăstirii, aceasta nu îi aparține în mod oficial.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.10.18 12:48 Victor
    Este logic si corect!
  2. 2019.06.07 16:07 alexei
    Foarte corect. Cu atat mai mult ca contraversatul Episcop Filaret a fost numit de o biserica din alta tara si a dus o viata dubla. Fiind monah a avut femei si chiar si copil.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.