Social

ACTIVIȘTII NU SUNT DE ACORD CU RESTRUCTURAREA SECRETARIATULUI PERMANENT ANTITRAFIC DE CĂTRE GUVERN

19 octombrie, 2018

Activiștii Centrului Internațional pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Femeii „La Strada” din Moldova nu sunt de acord cu restructurarea de pe 24 septembrie a Secretariatului Permanent al Comitetului Național pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane (Secretariatul Permanent Antitrafic) de către Guvern.

Potrivit agenției INFOTAG, fondatoarea organizației Ana Revenco, a susținut într-o declarație de presă că „nu ne putem permite să transformăm acum Secretariatul Permanent Antitrafic într-o simplă unitate de servicii logistice și de evidență”.

„Prin hotărârea Guvernului, a fost creată o nouă subdiviziune prin fuzionarea a trei secretariate, care activează actualmente în cadrul Cancelariei de Stat: Secretariatul Permanent Antitrafic, Secretariatul Consiliului Național pentru Protecția Drepturilor Copilului și Secretariatul Comisiei Naționale pentru Consultări și Negocieri Colective”, a spus ea, subliniind că autorii Hotărârii nu au efectuat consultări publice cu toate părțile interesate din cadrul societății civile și comunității internaționale, deși Secretariatul a fost creat cu sprijinul direct al partenerilor de dezvoltare, în momentul în care funcția statului de coordonare a politicii Antitrafic la toate nivelurile se afla în declin și era sprijinită practic doar de organismele internaționale și de societatea civilă.

„În fiecare an, în contextul Zilei Europene de luptă împotriva traficului de ființe umane, pe lângă acțiunile continue de prevenire, veneam cu activități de instruire în domeniul prevenirii traficului de ființe umane. Astăzi însă simțim nevoia să abordăm un subiect de importanță crucială pentru politica națională antitrafic. Credem că, în acest an, întreaga comunitate anti-trafic din Moldova ar trebui să-și focuseze atenția asupra restructurării Secretariatului Permanent Anti-trafic, operate de către Guvernul Moldovei subit, necoordonat și cu încălcarea principiului transparenței juridice”, susține Revenco.

„La Strada” vine cu un apel către actorii comunității anti-trafic din Moldova și către partenerii de dezvoltare - să susțină cu fermitate continuarea funcționării Secretariatului cu menținerea tuturor funcțiilor și rolului acestuia în calitate de unitate centrală de stat de coordonare a politicii naționale anti-trafic, menținerea nivelului corespunzător de independență a Secretariatului.

„Considerăm că Secretariatul Permanent Antitrafic a fost până acum singurul exemplu clar de unitate națională care a asigurat o coordonare intersectorială de succes în domeniul anti-trafic. Nu ne putem permite să renunțăm la progresele realizate în dezvoltarea sistemului de coordonare a eforturilor Anti-trafic în Moldova, mai cu seamă acum, când traficul de ființe umane devine un fenomen din ce în ce mai complex”, a conchis activista.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.10.19 11:32 Galina
    Statu vre sa controleaza tot!
  2. 2018.10.19 11:36 Leila
    Aici trebue sa spune pozitia sa partenerii straini...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.