Social

ÎN MOLDOVA A FOST LANSATĂ CAMPANIA „ACUM ESTE MOMENTUL, PREDĂ ARMAMENTUL!”

23 octombrie, 2018

Marţi, în Moldova a fost lansată campania naţională de informare cu genericul „Acum este momentul, predă armamentul!”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Direcţiei generale securitate publică a MAI, Marin Maxian, a menţionat că prin această campanie se urmăreşte informarea cetățenilor cu privire la posibilitatea de a preda armele şi muniţiile deținute ilegal.

„De asemenea, cetăţenilor care au înregistrat armele până în anul 2013 li se propune ca până la 25 octombrie să le reînregistreze. Această procedură este obligatorie la fiecare cinci ani. Dacă cetăţeanul sau agentul economic deţine o armă ilegal, atunci, dacă o predă benevol, este scutit de răspunderea penală”, a remarcat el.

Maxian recomandă cetăţenilor care au găsit arme şi muniţii în niciun caz să le atingă şi să schimbe poziţia lor.

„Ei trebuie să apeleze 112 şi să cheme reprezentanţii serviciului special pentru a rezolva problema. În același timp, este necesar să fie creată o zonă sigură în jurul armei depistate”, a menționat el, spunând că mai multe informații despre campanie pot fi obținute de la unitățile de poliție.

Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari, „statisticile poliției arată că majoritatea absolută a armelor folosite în săvârșirea infracțiunilor erau deţinute ilegal”.

În total, la evidenţa organelor competente din RM se află 70 802 unităţi de arme de foc, dintre care peste 45,5 mii sunt arme de vânătoare cu ţeavă lisă.

Campania de predare benevolă a armelor și munițiilor va dura până pe 23 ianuarie.

Potrivit legislației Moldovei, deţinător al unei arme de foc poate fi un cetățean în vârstă de peste 21 de ani, sănătos din punct de vedere mental, care a frecventat cursuri speciale. Pentru a intra în posesia unei arme, persoana este obligată să se supună unui examen la psihiatru și narcolog, să aibă condiții de păstrare a armelor și, de asemenea, să deţină permis de portarmă.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.