Social

ÎN MOLDOVA A FOST LANSAT REGISTRUL NAȚIONAL AL EMISIILOR ȘI AL TRANSFERULUI DE POLUANȚI

19 noiembrie, 2018

În Moldova a fost lansat Registrul național al emisiilor și al transferului de poluanți (RETP).

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, care a lansat proiectul, RETP reprezintă date sistematizate despre emisiile de poluanți în aer, apă, sol și sursele difuze, precum și transferurile de deșeuri și poluanți din apele reziduale în afara amplasamentului.

Informaţia despre emisii pentru Registru trebuie să o prezinte toate întreprinderile din domeniul energeticii, producerii şi prelucrării metalelor, prelucrării materiei prime minerale, din industria chimică, gestionarea deşeurilor şi apelor reziduale, prelucrarea hârtiei şi lemnului. De asemenea, informaţia trebuie raportată şi de întreprinderile din industria alimentară şi din sectorul zootehnic.

Sarcinile de bază ale Registrului ţin de facilitarea participării publicului la luarea deciziilor în domeniul mediului; îmbunătăţirea evidenţei emisiilor şi a transferului de poluanţi la nivel naţional şi local; identificarea surselor majore ale emisiilor şi transferului de poluanţi; monitorizarea tendinţelor emisiilor de poluanţi. Totodată, crearea sistemului va permite Moldovei să-şi îndeplinească angajamentele internaţionale în domeniul ecologiei.

Pe pagina Registrului https://retp.gov.md/ este accesabilă o hartă interactivă cu sursele de poluanţi din Moldova. Actualmente, cele mai multe surse sunt la Chişinău (45) şi Bălţi (28).

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.11.19 13:10 Tatiana
    Este un pas spre directia corecta!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.