Social

PNUD ESTE ÎNGRIJORAT DE RATA ÎNALTĂ A EMIGRĂRII ÎN MOLDOVA

26 noiembrie, 2018

Moldova este plasată pe locul 11 în lume după rata emigrării, iar peste 80 de mii de copii din țară au cel puțin un părinte care muncește peste hotare. Aceasta este concluzia la care a ajuns Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, care implică 38 de comunități din țară și diasporă pentru a stimula antreprenoriatul local și pentru a ajuta la reunirea familiilor separate de migrație.

Solicitată de agenția INFOTAG, reprezentanta Programului, Tatiana Solonari, a spus că aproximativ 10% din populație trăiește la limita sărăciei, Moldova fiind dintre cele mai sărace țări din Europa, iar până în 2060, se estimează că populația va scădea cu 29%, din cauza fertilității scăzute și emigrării înalte.

„În 2016, remitențele constituiau peste 20% din produsul intern brut (PIB) al țării. Deși aceste resurse financiare contribuie la reducerea sărăciei, totuși ele ar putea fi investite mai productiv și avea o amprentă mai mare asupra dezvoltării comunităților locale. Aceasta este una dintre provocările pe care ONU le abordează împreună cu Guvernul, prin susținerea integrată a politicilor, pentru avansarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) și a Strategiei Naționale de Dezvoltare Moldova 2030, care urmează a fi aprobată de Parlament”, a comunicat ea.

Potrivit ei, creșterea economică incluzivă și crearea locurilor de muncă în localitățile rurale au fost identificate de Guvern, cu sprijinul ONU, drept acceleratori care pot propulsa progresul pentru toate cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, asigurând că toți oamenii beneficiază de dezvoltare și nimeni nu este exclus”, a spus Solonari.

„Prin intermediul celor 38 Asociații de Băștinași create până acum, mai mult de 20 de mii de migranți din toată lumea au fost consultați în procesul de elaborare a strategiilor locale de dezvoltare socio-economică și au identificat prioritățile de dezvoltare locală. Peste nouă mii de migranți au contribuit financiar prin intermediul unei platforme de crowdfunding pentru 55 de proiecte locale, menite să ofere servicii publice locale mai bune pentru circa 300 de mii de persoane. Toate contribuțiile depășesc suma de $200 de mii”, a conchis Solonari.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.11.26 15:32 Stanislav
    Problema aceasta este actuala si Pentru Bulgaria si pentru fratii nostrii romini... Noi nu suntrem singuri.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.