Social

SONDAJ: MAJORITATEA CETĂŢENILOR MOLDOVEI CONSIDERĂ CĂ PARLAMENTUL ŞI GUVERNUL ÎNCALCĂ DREPTURILE OMULUI

10 decembrie, 2018

Majoritatea cetăţenilor Moldovei (65%) consideră că Parlamentul şi Guvernul încalcă drepturile omului. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta arată datele studiului „Percepții asupra drepturilor omului în Republica Moldova”, prezentat luni la Chişinău.

Printre alte instituții de stat care, potrivit respondenților, încalcă drepturile omului se numără judecătoriile (63,9%), poliția (62,7%) și primăriile (57,4%). În percepția respondenților, cel mai puțin drepturile omului sunt încălcate de cultele religioase (22,3%), Biserica Ortodoxă (20,1%) și organizațiile din domeniul culturii (18,9%).

Comparând cu rezultatele studiului efectuat în 2016, numărul respondenților care consideră că organizațiile și instituțiile de mai sus încalcă drepturile omului a crescut semnificativ. În cazul judecătoriilor, al poliției și al primăriilor, rezultatele de acum doi ani erau mai mici cu 15-20 puncte procentuale.

Peste 21% dintre respondenți au declarat că în ultimii doi ani dreptul lor la sănătate a fost încălcat. În opinia a 12,8%, le-a fost încălcat dreptul la vot și dreptul de a fi aleși, aceasta fiind cu 9,7 puncte procentuale mai mult decât în 2016.

Directorul companiei sociologice „Date Inteligente”, Mihai Bologan, a explicat că majorarea cotei celor care au constatat încălcarea dreptului la vot și a dreptului de a fi aleși ţine de situația cu anularea rezultatelor alegerilor primarului municipiului Chișinău.

Sondajul a fost realizat de „Date Inteligente” la comanda Oficiului Avocatului Poporului în perioada iulie-septembrie pe un eşantion de 1 mie de respondenţi. Marja de eroare este de 3%.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.